Ook in de keuken van de Toekomst draait het om de jeugd Op sportcomplex de Toekomst is het in het sei zoen altijd een drukte van belang. Episch centrum van het 'hart van de vereniging Ajax' is de kan tine, ook wel het restaurant genoemd. De motor van de kantine draait in de keuken, waar de koks Michael Stuurman en René de Groot in wissel- dienst de maaltijden bereiden. De prioriteit van de keukenchefs ligt bij het bereiden van maaltij den voor de jeugd. Tijdens het seizoen eten zeven jeugdteams vier keer per week op de Toekomst. 'Inclusief trainers en begeleiders koken we per dag voor 125 tot 150 mensen,' rekent De Groot snel voor. Rekening houden de koks ook met de eventuele gebruiken van de jonge sporters. Varkensvlees komt nooit in de maaltijden voor. 'We gebruiken alleen kip of rund. We zijn nu bezig met een menu cyclus. Twee dagen in de week eten de jongens een warme maaltijd, een keer een broodmaaltijd met een warme snack en een keer per week hebben we een verrassing. Dat is vaak op vrijdag, want dan hebben we meestal vier van de zeven teams die voor het eten aanschuiven, en dan maken we shoarma, tortilla of pannenkoeken.' Op wedstrijddagen is de druk in de keuken het hoogste. Niet alleen maken de koks dan de lunch pakketten (broodje kaas, broodje kip, krentenbol, mars, kauwgom en sportdrank) voor de uitspe lende teams. Ze krijgen ook, bij thuiswedstrijden van Jong Ajax, de stewards, de cameraploegen en een gastendelegatie aan tafel. Uiteraard kunnen alle toeschouwers iets bestellen. Als het eerste team thuis in de ArenA speelt, maken de koks voor gasten van Ajax Travel Events een uitgebreid buffet. Bovendien bereiden ze dagelijks de lunch voor het personeel en inci denteel etentjes voor het bestuur. Maar kernpunt is de sportmaaltijd. De koks pro beren zoveel mogelijk in samenspraak met de diëtiste een gevarieerd menu samen te stellen. Als de ene dag spaghetti op tafel staat, dan volgt de andere dag groente en vlees en twee dagen later nasi of bami. Na acht jaar bevalt het René de Groot nog altijd in de keuken van de Toekomst. 'Het is zo gevarieerd, het verveelt nooit.' Dat zul len de eters moeten kunnen onderschrijven. Ajax Magazine

AJAX ARCHIEF

Presentatiegids (1987-2013) | 2006 | | pagina 82