Ook in de keuken van de Toekomst
draait het om de jeugd
Op sportcomplex de Toekomst is het in het sei
zoen altijd een drukte van belang. Episch centrum
van het 'hart van de vereniging Ajax' is de kan
tine, ook wel het restaurant genoemd. De motor
van de kantine draait in de keuken, waar de koks
Michael Stuurman en René de Groot in wissel-
dienst de maaltijden bereiden. De prioriteit van
de keukenchefs ligt bij het bereiden van maaltij
den voor de jeugd. Tijdens het seizoen eten zeven
jeugdteams vier keer per week op de Toekomst.
'Inclusief trainers en begeleiders koken we per
dag voor 125 tot 150 mensen,' rekent De Groot
snel voor.
Rekening houden de koks ook met de eventuele
gebruiken van de jonge sporters. Varkensvlees
komt nooit in de maaltijden voor. 'We gebruiken
alleen kip of rund. We zijn nu bezig met een menu
cyclus. Twee dagen in de week eten de jongens een
warme maaltijd, een keer een broodmaaltijd met
een warme snack en een keer per week hebben
we een verrassing. Dat is vaak op vrijdag, want
dan hebben we meestal vier van de zeven teams
die voor het eten aanschuiven, en dan maken we
shoarma, tortilla of pannenkoeken.'
Op wedstrijddagen is de druk in de keuken het
hoogste. Niet alleen maken de koks dan de lunch
pakketten (broodje kaas, broodje kip, krentenbol,
mars, kauwgom en sportdrank) voor de uitspe
lende teams. Ze krijgen ook, bij thuiswedstrijden
van Jong Ajax, de stewards, de cameraploegen en
een gastendelegatie aan tafel. Uiteraard kunnen
alle toeschouwers iets bestellen.
Als het eerste team thuis in de ArenA speelt,
maken de koks voor gasten van Ajax Travel
Events een uitgebreid buffet. Bovendien bereiden
ze dagelijks de lunch voor het personeel en inci
denteel etentjes voor het bestuur.
Maar kernpunt is de sportmaaltijd. De koks pro
beren zoveel mogelijk in samenspraak met de
diëtiste een gevarieerd menu samen te stellen. Als
de ene dag spaghetti op tafel staat, dan volgt de
andere dag groente en vlees en twee dagen later
nasi of bami. Na acht jaar bevalt het René de
Groot nog altijd in de keuken van de Toekomst.
'Het is zo gevarieerd, het verveelt nooit.' Dat zul
len de eters moeten kunnen onderschrijven.
Ajax Magazine