Variatie ook tijdens trai Ajax bereidt zich sinds jaar en dag voor op het seizoen in hotel De Bloemenbeek in De Lutte. De chefkok van het fraaie landhuishotel en restaurant is Michel van Riswijk en hij en zijn keukenbrigade maken er elke avond weer een culinair feest van voor hun gasten, die uitgebreid van de rij ke menukaart komen genieten. Een week per jaar krijgt de meesterkok echter bezoek van een gezelschap uit Amsterdam dat zijn geheel eigen wensen heeft waar het gaat om maaltijden. Voor Van Riswijk inmiddels geen nieuws meer, want hij bereidt met zijn koks al jaren het eten voor de hongerige, afgetrainde Ajacieden. 'Het is ieder jaar redelijk hetzelfde,' aldus de chef. 'Ik over leg altijd van tevoren met de teamarts Edwin Goedhart, maar ik weet wel zo'n beetje wat er op het menu moet komen. Voor de wedstrijden maken we sportmaaltijden. Veel koolhydraten dus. Koolsoorten moeten vermeden wor den, die vallen te zwaar. En er moet weinig vet inzitten. Ook serveren we geen varkensvlees.' 'Sommige spelers mogen dat niet eten uit geloofsovertuiging,' vult dokter Goedhart aan. 'Daarbij is rundvlees magerder en dus gezonder. Michel zorgt er wel voor dat het net zo smakelijk is.' Goedhart vervolgt: 'Vanuit het team geven we enkele richt lijnen. Variatie is echter ook zeer belangrijk. Eten moet voor de spelers geen straf zijn. Verder willen we ons zo min moge lijk met de inhoud van het menu bemoeien. Je vertelt een artiest ook niet wat hij moet zingen.' Wat Van Riswijk in de loop der jaren vooral geleerd heeft, is dat het eten voor de Ajacieden op tijd klaar moet staan. 'Discipline is belangrijk,' weet de cuisinier. 'Dat geldt ook in de keuken. Wij zien ons werk elke dag als een wedstrijd. Ook bij ons giert de adrenaline door het lichaam.' Pasta's, rijst en aardappelgerechten zorgen voor de koolhy draten. Witvis is ook een onderdeel van de sportmaaltijden, net als brood, salade en fruit. 'Het is weieens voorgekomen dat een team alleen maar twee keer per dag spaghetti at. Nu wisselen we het meer af, zodat er voor iedereen iets lekkers bij zit,' aldus Van Riswijk. Het liefst kookt de chef een Chinese rijsttafel voor de Ajax-selectie, als er geen wedstrijd op het programma staat. 'Daar kan je veel mee variëren.' Als Maarten Stekelenburg een kijkje in de keuken van De Bloemenbeek komt nemen, helpt de keeper de keukenbriga de een handje mee bij de bereiding van een van de gerechten voor de rijsttafel. Na een aarzelend begin blijkt Stekelenburg - ondanks zijn jonge leeftijd alweer voor de vierde keer te gast in De Bloemenbeek - behendig in het omgooien van de ingrediënten in de wok. Van Riswijk, de andere koks en Goedhart kijken toe hoe de doelman wat sojasaus toevoegt. Michel van Riswijk geeft een van zijn andere recepten prijs. Het gerecht is romige pompoensoep met gamba's, dat ook op het menu van Ajax komt die avond. 74 Ajax Magazine RoMi^e. poiM£oe.i\£oe.{i l*^redië*-teA £00 af *ckoor<^aMAAkta poMpoer CFTAA^e. o-f MlA*kAAtS 1/2 *trork blaakffaldarij FO wi IOO af<km wit vAr prai 2 tkaalapal* karriapoadar 7F of Am rooMboter 1/2 bo£ patar^alia 1 bo£ bo^wi-ide* iro cc or^azoata ^lA^rooM 2 litar ^roartabouillor arkala ^AMbAV o-f Ckirasa ^ArrAlar k*re.idi*^ ^Malt da botar, lAAt prai, £aldarij ar wi AArzwatar ar voa^ da karriapoadar -toa. boa da blokja* poMpoar arbij ar vwl op Mat bouillor. MAAk da poMpoar ^AAr ir bowillor ar pwraar kat gahaal Mat aar kawkarMAckira o-f zaa-f. E>rar<^ op £MAAk Mat papar ar zout. ba <^AMbA£ ir £twkja£ toavoa^ar o-f ^akAlvaard, Mooi op^aMAAkt op bord la^ar. ^arvaar kat <^arackt Mat ^Arritwwr vAr bo£wi^akAkta patar*alia, £twkja£ poMpoar ar aar ^ckawtja room Cir plAAt£ VAr poMpoar kurt ia ook ^ala cowr^atta ^abrwikar").

AJAX ARCHIEF

Presentatiegids (1987-2013) | 2005 | | pagina 74