Kijkje in
de keuken
De vijf dames van het spelershome
verzorgen sinds vorig seizoen elke trai
ningsdag voor 36 man een warme maal
tijd. Niet dat het voor de Ajacieden
verplicht is warm te eten, maar de meest
en kiezen daar wel voor. Dat betekent zes
dagen per week bedenken wat gekookt
moet worden. Vast staat dat een dag voor
een wedstrijd pasta wordt gegeten. Voor
de koolhydraten. Want een voetballer
moet vooral koolhydraten, eiwitten en
vitaminen binnen krijgen. Daarnaast
moeten de koks waken voor te veel vet.
Dus staat varkensvlees bijna nooit op het
menu. Dat komt goed uit, want varkens
vlees wordt door de moslimse voetballers
niet gegeten. Daar houden de dames reke
ning mee. Met persoonlijke voorkeuren
van de spelers bijna niet.
Als de Ajacieden 's morgens vroeg bin
nenkomen, kunnen ze genieten van een
heerlijk ontbijtbuffet. Na de training
staat een warme maaltijd voor ze klaar,
maar ze kunnen ook kiezen uit de rijk
gesorteerde broodjes met beleg. Altijd
staan rauwkost en fruit op tafel en als
voorafje wordt soep geserveerd. De
voetballers eten wat de pot schaft. Dat
kan pasta, rijst of aardappelen zijn. Een
bal gehakt wordt door iedereen ge
waardeerd. Sommige spelers steken na
de training direct hun neus in de pan om
te kijken welk gerecht is bereid. Op een
wedstrijddag krijgen ze tweeënhalf uur
voor de aftrap een sportmaaltijd voorge
schoteld. Dan kan worden gekozen uit
pasta en tomaten-basilicumsaus met of
zonder vlees, of brood met kip of bief
stuk.
tekst Monique Janse
fotografie Yvonne Witte
Warm
28 Ajax Magazine