Kijkje in de keuken De vijf dames van het spelershome verzorgen sinds vorig seizoen elke trai ningsdag voor 36 man een warme maal tijd. Niet dat het voor de Ajacieden verplicht is warm te eten, maar de meest en kiezen daar wel voor. Dat betekent zes dagen per week bedenken wat gekookt moet worden. Vast staat dat een dag voor een wedstrijd pasta wordt gegeten. Voor de koolhydraten. Want een voetballer moet vooral koolhydraten, eiwitten en vitaminen binnen krijgen. Daarnaast moeten de koks waken voor te veel vet. Dus staat varkensvlees bijna nooit op het menu. Dat komt goed uit, want varkens vlees wordt door de moslimse voetballers niet gegeten. Daar houden de dames reke ning mee. Met persoonlijke voorkeuren van de spelers bijna niet. Als de Ajacieden 's morgens vroeg bin nenkomen, kunnen ze genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Na de training staat een warme maaltijd voor ze klaar, maar ze kunnen ook kiezen uit de rijk gesorteerde broodjes met beleg. Altijd staan rauwkost en fruit op tafel en als voorafje wordt soep geserveerd. De voetballers eten wat de pot schaft. Dat kan pasta, rijst of aardappelen zijn. Een bal gehakt wordt door iedereen ge waardeerd. Sommige spelers steken na de training direct hun neus in de pan om te kijken welk gerecht is bereid. Op een wedstrijddag krijgen ze tweeënhalf uur voor de aftrap een sportmaaltijd voorge schoteld. Dan kan worden gekozen uit pasta en tomaten-basilicumsaus met of zonder vlees, of brood met kip of bief stuk. tekst Monique Janse fotografie Yvonne Witte Warm 28 Ajax Magazine

AJAX ARCHIEF

Presentatiegids (1987-2013) | 2004 | | pagina 28