De Ajax keuken als onmisba In Madrid verraste Ajax de voetbalwereld niet alleen door Real Madrid met 4-1 te verslaan en zich daarmee te plaatsen voor de kwartfinale Champions League, maar ook door de glorieuze wijze waarop, die mondiaal indruk maakte. AJAX CLUBNIEUWS 16e Jaargang nummer 2, maart 2019 Smakelijk! We hebben ze een mooie Spaanse kool gestoofd! Het is een passende kreet bij dit clubnieuws-nummer dat als rode draad voeding en sport bij Ajax heeft. Hoofdbestand deel is een interview met Dennis Blokker, de manager van de Ajax-keuken. Dennis was als Ajax-kok mee naar Madrid waar Ajax een magistrale prestatie leverde en het koninklijk gezelschap van Real met de gebakken peren liet zitten. Met wat geschuif met de deadline van dit nummer is er plaats gemaakt om de triomf die Ajax naar de kwartfinale van de Cham pions League bracht, promi nent en passend aandacht te geven. De nasmaak is zoet, maar nieuwe Europese avon turen worden opgedist, de maaltijd is nog niet voorbij en Ajax heeft honger naar meer. David Endt COLOFON Eindredactie: David Endt E-mail: david@endt.nl Redactie: Jan Buskermolen, Yuri van Eijden, Jan-Matthijs Harderwijk, Ronald Jonges, Ed Lefeber, Tamara Schellekens, Evert Vermeer Medewerkers: Dick Goossens, Hennie Henrichs, Monique Janse, Jacques Kattenburg, Menno Pot, Rob Stol, André Stuijf, Rob van Vliet, Rianne van de Wetering, Cees van Zuilen, Dolf van Zoest Foto's: Louis van de Vuurst tenzij anders vermeld Vormgeving: Vriedesign, John de Vries Correctie: Jan-Matthijs Harderwijk Druk: Muller Visual Amsterdam "Kinderen eten geen vis!", werd er gezegd toen we ernstig over wogen om vis op het menu te zetten. Het was een sterk gewor teld idee dat kinderen niet uit zichzelf vis zouden opscheppen wanneer ze de keuze kregen. Weet je, het is ook een kwestie van hoe je het aanbiedt. Moet je nu zien, we zitten nu op twintig kilo vis per dag!' Aan het woord is Dennis Blokker (50), de man die als Horecamanager verantwoor delijk is voor de maaltijden die op de Toekomst worden aangeboden. Dat geldt zowel voor de profes sionals van het eerste elftal, Jong Ajax, Ajax Vrouwen als voor de jeugd. 'Op hoogtijdagen, wanneer iedereen aanwezig is, heb je het al gauw over 250 man voor de lunch per dag. Alleen de lunch, hè. En dat vier keer per week. Dat is een standaard, de evenementen zoals de wedstrijden van Ajax Vrouwen of Jong Ajax niet meegerekend. En sommige jeugdteams komen tot drie maaltijden per dag.' De gigan tische aantallen geven aan hoeveel er in betrekkelijk korte tijd is ver anderd op het gebied van voeding op het kloppend hart van de club. koers bij menigeen nog wortel schieten.Toenmalig algemeen directeur Rik van den Boog was overtuigd pleitbezorger van een nieuw, eigenlijk compleet ander voedingsbeleid en stelde Dennis Blokker aan om die kar te gaan trekken. Van den Boog 'Bij sommige dingen speelt toeval een rol', vertelt Blokker, 'Mijn werk als horecamanager had mij al naar vele uithoeken in de wereld en in vele uiteenlopende, soms bizarre omstandigheden gebracht, toen ik in maart 2010 een lezing over het vak gaf op het ROC in Amsterdam. Tijdens een onderbreking kwam in de lerarenkamer het gesprek op Ajax, dat een convenant had met ROC over het ervaring opdoen van ROC-leerlingen bij de club. Dat kwam niet goed van de grond omdat er geen bevoegde begeleiders voor die leerlingen waren. Mijn belangstelling was gewekt en om een lang verhaal kort te maken: ik kwam in gesprek met Ajax' Ed Lefeber en we kwamen overeen. Na een freelance periode van twee maan den vroeg Ajax mij of ik het pro ject wilde afmaken. De belangrijk ste insteek werd de aanbieding van de juiste voeding aan (jonge) topsporters en het bewust maken van het belang daarvan. Op dat gebied had Ajax een grote inhaal slag te maken. Van den Boog gaf mij de ruimte, het mocht wat kosten want hij achtte het voe dingsaspect binnen de jeugdoplei ding van evident belang. Die "ruimte" had niet alleen een finan ciële insteek, maar betekende ook dat Van den Boog mij steunde in, laat ik zeggen, de lastige weg van het veranderen van de bestaande orde. Het was allemaal op een bepaalde manier gegaan, en dan wordt iemand die komt verande ren niet altijd met open armen ontvangen, om het mild uit te drukken: er waren wel wat schuurplekken! Gelukkig was ik door mijn ervaring van werken, onder vaak speciale omstandig heden, gewapend, zodat ik niet makkelijk te ontmoedigen was.' Dat sport en voeding onlosmake lijk aan elkaar verbonden elemen- Topsportmentaliteit In 2010 werd vanuit de directie de eerste aanzet gegeven voor een omslag in de catering op de Toekomst, met als insteek dat in een topsportbedrijf als Ajax waar je van een topsportmentaliteit mag uitgaan, ook de faciliteiten voor topsportvoeding hoort aan te bieden. Uiteraard werd de omslag niet van de een op de andere dag bereikt, diverse obsta kels moesten worden overwon nen en ook moest de overtuiging van de zinnigheid van de nieuwe

AJAX ARCHIEF

Clubnieuws Ajax (vanaf 1916) | 2019 | | pagina 2