De Ajax keuken als onmisba
In Madrid verraste Ajax de voetbalwereld niet alleen door Real Madrid met 4-1 te verslaan en zich daarmee te plaatsen
voor de kwartfinale Champions League, maar ook door de glorieuze wijze waarop, die mondiaal indruk maakte.
AJAX CLUBNIEUWS
16e Jaargang nummer 2, maart 2019
Smakelijk!
We hebben ze een mooie
Spaanse kool gestoofd! Het is
een passende kreet bij dit
clubnieuws-nummer dat als
rode draad voeding en sport
bij Ajax heeft. Hoofdbestand
deel is een interview met
Dennis Blokker, de manager
van de Ajax-keuken. Dennis
was als Ajax-kok mee naar
Madrid waar Ajax een
magistrale prestatie leverde
en het koninklijk gezelschap
van Real met de gebakken
peren liet zitten.
Met wat geschuif met de
deadline van dit nummer is
er plaats gemaakt om de
triomf die Ajax naar de
kwartfinale van de Cham
pions League bracht, promi
nent en passend aandacht te
geven. De nasmaak is zoet,
maar nieuwe Europese avon
turen worden opgedist, de
maaltijd is nog niet voorbij en
Ajax heeft honger naar meer.
David Endt
COLOFON
Eindredactie: David Endt
E-mail: david@endt.nl
Redactie: Jan Buskermolen, Yuri van
Eijden, Jan-Matthijs Harderwijk,
Ronald Jonges, Ed Lefeber, Tamara
Schellekens, Evert Vermeer
Medewerkers: Dick Goossens, Hennie
Henrichs, Monique Janse, Jacques
Kattenburg, Menno Pot, Rob Stol,
André Stuijf, Rob van Vliet, Rianne
van de Wetering, Cees van Zuilen,
Dolf van Zoest
Foto's: Louis van de Vuurst tenzij
anders vermeld
Vormgeving: Vriedesign, John de Vries
Correctie: Jan-Matthijs Harderwijk
Druk: Muller Visual Amsterdam
"Kinderen eten geen vis!", werd
er gezegd toen we ernstig over
wogen om vis op het menu te
zetten. Het was een sterk gewor
teld idee dat kinderen niet uit
zichzelf vis zouden opscheppen
wanneer ze de keuze kregen.
Weet je, het is ook een kwestie
van hoe je het aanbiedt. Moet je
nu zien, we zitten nu op twintig
kilo vis per dag!' Aan het woord is
Dennis Blokker (50), de man die
als Horecamanager verantwoor
delijk is voor de maaltijden die op
de Toekomst worden aangeboden.
Dat geldt zowel voor de profes
sionals van het eerste elftal, Jong
Ajax, Ajax Vrouwen als voor de
jeugd. 'Op hoogtijdagen, wanneer
iedereen aanwezig is, heb je het al
gauw over 250 man voor de lunch
per dag. Alleen de lunch, hè. En
dat vier keer per week. Dat is een
standaard, de evenementen zoals
de wedstrijden van Ajax Vrouwen
of Jong Ajax niet meegerekend. En
sommige jeugdteams komen tot
drie maaltijden per dag.' De gigan
tische aantallen geven aan hoeveel
er in betrekkelijk korte tijd is ver
anderd op het gebied van voeding
op het kloppend hart van de club.
koers bij menigeen nog wortel
schieten.Toenmalig algemeen
directeur Rik van den Boog was
overtuigd pleitbezorger van een
nieuw, eigenlijk compleet ander
voedingsbeleid en stelde Dennis
Blokker aan om die kar te gaan
trekken.
Van den Boog
'Bij sommige dingen speelt toeval
een rol', vertelt Blokker, 'Mijn
werk als horecamanager had mij
al naar vele uithoeken in de
wereld en in vele uiteenlopende,
soms bizarre omstandigheden
gebracht, toen ik in maart 2010
een lezing over het vak gaf op
het ROC in Amsterdam. Tijdens
een onderbreking kwam in de
lerarenkamer het gesprek op
Ajax, dat een convenant had met
ROC over het ervaring opdoen
van ROC-leerlingen bij de club.
Dat kwam niet goed van de
grond omdat er geen bevoegde
begeleiders voor die leerlingen
waren. Mijn belangstelling was
gewekt en om een lang verhaal
kort te maken: ik kwam in
gesprek met Ajax' Ed Lefeber en
we kwamen overeen. Na een
freelance periode van twee maan
den vroeg Ajax mij of ik het pro
ject wilde afmaken. De belangrijk
ste insteek werd de aanbieding
van de juiste voeding aan (jonge)
topsporters en het bewust maken
van het belang daarvan. Op dat
gebied had Ajax een grote inhaal
slag te maken. Van den Boog gaf
mij de ruimte, het mocht wat
kosten want hij achtte het voe
dingsaspect binnen de jeugdoplei
ding van evident belang. Die
"ruimte" had niet alleen een finan
ciële insteek, maar betekende ook
dat Van den Boog mij steunde in,
laat ik zeggen, de lastige weg van
het veranderen van de bestaande
orde. Het was allemaal op een
bepaalde manier gegaan, en dan
wordt iemand die komt verande
ren niet altijd met open armen
ontvangen, om het mild uit te
drukken: er waren wel wat
schuurplekken! Gelukkig was ik
door mijn ervaring van werken,
onder vaak speciale omstandig
heden, gewapend, zodat ik niet
makkelijk te ontmoedigen was.'
Dat sport en voeding onlosmake
lijk aan elkaar verbonden elemen-
Topsportmentaliteit
In 2010 werd vanuit de directie
de eerste aanzet gegeven voor
een omslag in de catering op de
Toekomst, met als insteek dat in
een topsportbedrijf als Ajax waar
je van een topsportmentaliteit
mag uitgaan, ook de faciliteiten
voor topsportvoeding hoort aan
te bieden. Uiteraard werd de
omslag niet van de een op de
andere dag bereikt, diverse obsta
kels moesten worden overwon
nen en ook moest de overtuiging
van de zinnigheid van de nieuwe