DAVID
'Koken met drie sterren'
valt in de smaak
Koek van eigen deeg
Erik
16
Het is niet nieuw maar het past goed bij het thema van dit Clubnieuws: het succesvolle boek 'Koken met 3 sterren'
waarin Ajacieden aan het woord komen over hun lievelingseten én over het belang van goede voeding.
In dit nummer van
Clubnieuws met als
thema Voeding, mag
het Ajax Kookboek
'Koken met Drie
Sterren' natuurlijk
niet ontbreken. In
het voorjaar van
2018 werd het fraai
vormgegeven boek
gepresenteerd tij
dens het Ajax Gala.Vervolgens
vond het zijn weg naar de
(online) Fanshops van Ajax en
de boekwinkels.
Dat het boek in de smaak valt,
blijkt wel uit het feit dat de eer
ste oplage bijna is uitverkocht.
Dus wie het nog wil aanschaffen
moet snel zijn! Het unieke
Ajax-boek is verkrijgbaar voor
24,95, waarbij 5 naar de Ajax
Foundation gaat.
In het kookboek,
samengesteld door
Ajax Media en
boekenpartner
Kick uitgevers, ver
tellen de Ajacieden
over hun lievelings
gerecht en wat
voeding voor ze
betekent.Aan het
woord komen
onder meer Edwin van der Sar,
Hakim Ziyech, Andre Onana,
Frenkie de Jong, diverse trainers
en jeugdspelers en de chef-koks
Ron Blaauw, Dennis Huwaë en
Stefan van Sprang. De schitte
rende foto's en interessante
recepten maken dit eerste Ajax-
kookboek extra smakelijk.
Monique Janse
'We doen 't!'
'We doen 't niet!'
Het knutselen met taal
Op papier dan wel op laptop
Een achter- en veraf verhaal
Het is een easy job
Ja weliswaar verbaal
Wordt met een ferme schop
Vrijblijvend en basaal
De trainer afgerekend op
Vergeten de complexiteit
Puzzels op het trainingsveld
De waan van elke dag
Ik zie in alle nedrigheid
Graag diep ontzag vermeld
Voor in dit geval Ten Hag
Huisdichter Cornelis
18 Februari 2019
Eddie Kraal, Hannie Das, Simon Tahamata, David Endt, soms ook
Robbie Tervoort, opeengepakt in de kleine Datsun van chauffeur
Eddie, op weg vanaf de avondtraining naar huis. Tussenstop bij het
Centraal Station, door naar de Bilderdijkstraat waar Eddie woonde.
Vanaf De Meer liep de vaste route langs de Middenweg, Galileï-
plantsoen, Molukkenstraat, Zeeburgerdijk, Czaar Peterstraat en
zo door.
De eerste honger na de loodzware training van meneer Haarms
knorde en de snackbar op de hoek van de Molukkenstraat-Insulin-
deweg had een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht. We
wisten dat wanneer we zouden stoppen voor iets heerlijks, we in
overtreding waren op de uitgesproken wet dat snacken niet mocht.
Éen keertje kon geen kwaad? Nou, zo was de wet niet bedoeld,
maar hoe aanlokkelijk was het te zondigen, ook tegen deze regel!
Steeds maar één keertje. We trainden als beesten, daardoor
bezaten onze lijven godenkracht, onbreekbaar in vorm waren we
allemaal. Een ritueel werd geboren: 'We doen 't! We doen 't niet!'
riepen we bij het naderen van de kruising. Klonk het 'we doen
't niet!' ter hoogte van de snackbar, dan gaf Ed goed gas en juichten
wij om onze karakterkracht om weerstand te bieden aan de ver
leiding. Echte profs waren we. Het pakte ook wel eens anders uit
en dan werden we zondaars met een slecht geweten, maar met
een heerlijk patatje of een kroket in de hand. In die gevallen zetten
we een kwartier later schuldig zwijgend het parcours voort.
Jongens veranderen niet, het blijven jongens. Meisjes trouwens ook.
Ook nu spelen verleidingen om te zondigen op, kijkt een hambur
ger je smekend aan om opgehapt te worden, is een flesje cola het
lekkerst denkbare. Maar anders dan veertig-plus-jaar geleden is het
belang van juiste voeding voor (aspirant-)topsporters een hoek
steen van de loopbaan. Een uitgebalanceerd voedingspatroon hoort
tot de onmisbare bagage van de voetballer. Om een gehaktbal met
satésaus a la Tante Sien Jaren Tachtig hoef je allang niet meer aan te
komen. De keuken van Ajax is afgestemd op topsport, voetballers
worden door deskundigen voorgelicht en energie voorziet het
lichaam als is het een machine. Verleidingen zullen er altijd zijn, al is
het alleen al door het genot van zondigen, maar het keukenregime
is geen grote plaag want de koek van eigen deeg op de Toekomst is
zo smakelijk, dat je er zonder wetten te overtreden kunt roepen:
'We doen 't!'