Valt er nog wat te nasjen? MENU Erfgoed BALBOEKJE feestavond ter viering SOUPER a 4-; Is er bij Ajax iets te vieren, dan wordt dat vaak met een smakelijk diner gedaan. Op bovenstaande foto's zien wij dat bevestigd, bij van links naar rechts, het 50-jarig jubileum, het Diner op de Middenstip van 2000 en het Bordjesclubdiner van 2008. VAN DEN FEESTAVOND TER VIERING VAN HET ■20-JARIG BESTAAN VAN Wn| ml livl 'il Jt«- Jimr om bnjntfrn 1900 18 MAART 1920 II m m M siitf VAN HET 20-JARIG BESTAAN DER A.F.C, „AJAX" 1900 18 MAART 1920 Hors d'oeuvre uariés Bouillon en Tasse Tournedos Henri iV Ponmies Parisfennes Plonibitre plats du soir froids la carte Huiues Impériales 2.50 Hors d'oeuvre royal Bellevue 3._ Mayonnaise de Saumon 2.50 Mayonnaise de llomard ƒ3.-. Cflle de Soeiif fioide i, la'Russe f 250 Vs llomard frais, sauce ravigotte Beefsieak la Tarlare 2.50 Salade de Hussards 2.— Zeer zeker wel, beste lezers! Het Ajax-archief bezit een bescheiden aantal menukaarten van verschillende Ajax-bijeen- komsten. Laten we beginnen met een van de oudste kaarten: de menukaart, inclusief een zogehe ten 'balboekje', van de feestavond ter viering van het 20-jarig bestaan op 18 maart 1920. We lezen dat de prijzen van bijvoor beeld Pommes Parisiennes (gebakken krieltjes) en Mayon naise de Saumon variëren tussen de twee gulden vijftig en vier gulden. Dat waren voor die tijd flinke bedragen, maar er moest natuurlijk ook wel een goede bodem worden gelegd voor de dansnummers op het bal na het diner, zoals de Foxtrot en de Ragtime, die in die jaren over kwamen uit de VS. Als we verder in de tijd gaan, komen we aan bij het feestdiner ter gelegenheid van het door Ajax behaalde Kampioenschap van Nederland, op 2 juli 1931 in het Carlton Hotel te Amsterdam. Zalm was daar een terugkerend gerecht en sowieso viert vis de boventoon op deze kaart. Drie jaar later, op 9 december 1934, was er een Feestmaaltijd ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Ajax-Stadion in restau rant 'Ajax-Stadion'. Bij de borrel werd een bubbeltje geserveerd, de Perrier-Jouët, en een witte Graves Supérieur. Verder was het menu wat gerechten en drank betrof wat sober gehouden. Bij het zogenoemde 'begrafenis maal' na de jubileum-revue Ajax in 't Goud', op 23 april 1950 in Hotel-Restaurant Atlantic, kwam er humor op het menu. Zo staan er vlees van 'gepiepte Ballen- jongens' en 'Echte Meerse Klei- stengels' op de kaart. En er staat een aardig versje bij: Wij eeren Majesteit-de-Bal, Dat doen ze trouwens overal, Het blijft een donkerbruin-geval, hóóg het glas, hóóg het hart, hóóg het lied. Alle hierboven genoemde kaar ten hebben trouwens prachtige prenten. Ze zijn op de bijge voegde foto's te zien. Een meer recente Ajax-bijeen- komst was het Lucky Ajax-diner in Grand Hotel Huis ter Duin, op p 18 januari 2019. Dit was georga niseerd door twee Ajax-legendes, meneer Swart en meneer Van Duivenbode, en had een kaart met uitstekende spijzen en dran ken. Uit zeer betrouwbare bron nen (twee Ajax Erfgoed vrijwilli gers) heb ik begrepen dat dit een zeer geslaagde avond was, met veel zang en dans! Kortom, we kunnen wel vaststel len dat de gemiddelde Ajacied een echte fijnproever is op én naast het veld. Maar da's natuur lijk logisch... Rianne van de Wetering Ajax Erfgoed Coördinator

AJAX ARCHIEF

Clubnieuws Ajax (vanaf 1916) | 2019 | | pagina 12