Valt er nog wat te nasjen?
MENU
Erfgoed
BALBOEKJE
feestavond
ter viering
SOUPER a 4-;
Is er bij Ajax iets te vieren, dan wordt dat vaak met een smakelijk diner gedaan. Op bovenstaande foto's zien wij dat bevestigd,
bij van links naar rechts, het 50-jarig jubileum, het Diner op de Middenstip van 2000 en het Bordjesclubdiner van 2008.
VAN DEN FEESTAVOND
TER VIERING VAN HET
■20-JARIG BESTAAN VAN
Wn| ml livl 'il Jt«- Jimr om bnjntfrn
1900 18 MAART 1920
II m m M siitf
VAN HET
20-JARIG BESTAAN
DER A.F.C, „AJAX"
1900 18 MAART 1920
Hors d'oeuvre uariés
Bouillon en Tasse
Tournedos Henri iV
Ponmies Parisfennes
Plonibitre
plats du soir froids
la carte
Huiues Impériales 2.50
Hors d'oeuvre royal Bellevue 3._
Mayonnaise de Saumon 2.50
Mayonnaise de llomard ƒ3.-.
Cflle de Soeiif fioide i, la'Russe f 250
Vs llomard frais, sauce ravigotte
Beefsieak la Tarlare 2.50
Salade de Hussards 2.—
Zeer zeker wel, beste lezers!
Het Ajax-archief bezit een
bescheiden aantal menukaarten
van verschillende Ajax-bijeen-
komsten. Laten we beginnen met
een van de oudste kaarten: de
menukaart, inclusief een zogehe
ten 'balboekje', van de feestavond
ter viering van het 20-jarig
bestaan op 18 maart 1920. We
lezen dat de prijzen van bijvoor
beeld Pommes Parisiennes
(gebakken krieltjes) en Mayon
naise de Saumon variëren tussen
de twee gulden vijftig en vier
gulden. Dat waren voor die tijd
flinke bedragen, maar er moest
natuurlijk ook wel een goede
bodem worden gelegd voor de
dansnummers op het bal na het
diner, zoals de Foxtrot en de
Ragtime, die in die jaren over
kwamen uit de VS.
Als we verder in de tijd gaan,
komen we aan bij het feestdiner
ter gelegenheid van het door
Ajax behaalde Kampioenschap
van Nederland, op 2 juli 1931 in
het Carlton Hotel te Amsterdam.
Zalm was daar een terugkerend
gerecht en sowieso viert vis de
boventoon op deze kaart.
Drie jaar later, op 9 december
1934, was er een Feestmaaltijd ter
gelegenheid van de opening van
het nieuwe Ajax-Stadion in restau
rant 'Ajax-Stadion'. Bij de borrel
werd een bubbeltje geserveerd,
de Perrier-Jouët, en een witte
Graves Supérieur. Verder was het
menu wat gerechten en drank
betrof wat sober gehouden.
Bij het zogenoemde 'begrafenis
maal' na de jubileum-revue Ajax in
't Goud', op 23 april 1950 in
Hotel-Restaurant Atlantic, kwam
er humor op het menu. Zo staan
er vlees van 'gepiepte Ballen-
jongens' en 'Echte Meerse Klei-
stengels' op de kaart. En er staat
een aardig versje bij:
Wij eeren Majesteit-de-Bal,
Dat doen ze trouwens overal,
Het blijft een donkerbruin-geval,
hóóg het glas,
hóóg het hart,
hóóg het lied.
Alle hierboven genoemde kaar
ten hebben trouwens prachtige
prenten. Ze zijn op de bijge
voegde foto's te zien.
Een meer recente Ajax-bijeen-
komst was het Lucky Ajax-diner
in Grand Hotel Huis ter Duin, op
p
18 januari 2019. Dit was georga
niseerd door twee Ajax-legendes,
meneer Swart en meneer Van
Duivenbode, en had een kaart
met uitstekende spijzen en dran
ken. Uit zeer betrouwbare bron
nen (twee Ajax Erfgoed vrijwilli
gers) heb ik begrepen dat dit een
zeer geslaagde avond was, met
veel zang en dans!
Kortom, we kunnen wel vaststel
len dat de gemiddelde Ajacied
een echte fijnproever is op én
naast het veld. Maar da's natuur
lijk logisch...
Rianne van de Wetering
Ajax Erfgoed Coördinator