Zoeteballen Lat hoog In finales maakt het niet uit hoe je wint, als je maar wint. Het feest na de gelijkmaker van Klaas Jan Huntelaar in de bekerfinale was groot. Maar na de geweldige redding van Maarten Stekelenburg en de beslissende score van Davids zat de prijs, de KNVB-beker, in de knip en kon iedereen zich ontladen. spelers een zaak is van de hele technische staf, waarbij de scou ting slechts aanreikt. Soms wor den spelers aangetrokken die niet door ons gescout of aanbe volen zijn omdat de trainer die wil hebben. Het kan ook dat spelers op een positie of in een systeem gebruikt worden waarop ze niet gescout werden.' Uitstraling Daarnaast benadrukt Ton dat de concurrentie enorm is toegeno men. Stond hij in de beginperiode nog wel eens alleen of hooguit met een paar collega's naar spe lers te kijken, nu zijn het er bos jes uit binnen- en buitenland.'En vanwege het vele geld in landen als Engeland, Italië en Spanje zijn de echte toppers financieel voor ons niet meer haalbaar, letterlijk.' Als voorbeelden komt Ton met Finidi George en Kanu.'We waren getipt over Finidi en het Nigeriaanse elftal deed de voor bereiding voor de Afrika Cup in ons land. Daartoe zouden ze in het oosten van het land tegen een amateurclub spelen. Louis van Gaal zei toen tegen me: zul len we er samen heen. Ik zei: dat moeten we niet doen, je loopt daar niet in een zak, ze zien dat we van Ajax komen. Ik heb er toen eerst een externe scout naar toe gestuurd.Toen ze in Zweden speelden ben ik er wel zelf heen gegaan, daar kon het nog.Tenminste toen. Nu kan dat ook niet meer. Kanu was bekend geworden door het WK onder 17 in Tokyo. Die kon ik met Louis en Arie van Os op Schiphol opvangen en zo binnenhalen. Dat kan nu helemaal niet meer. De enige van de laatste jaren die we nog zo binnen konden halen was Chivu. Ik kreeg een tip en in juli deed Craiova, toen zijn club, de voorbereiding in Frankrijk. Ieder een lag waarschijnlijk aan het strand, want ik was de enige die toen drie wedstrijdjes zag en ik kreeg weer die kick.' Ton stelt verder dat we nog het geluk heb ben dat we onze naam mee heb- ben:Ajax heeft nog altijd een grote uitstraling.'Die moeten we niet verliezen en daarom is het heel belangrijk dat we weer zo snel mogelijk op het hoogste niveau in Europa komen te acte ren.' Er wordt gescout op tweeërlei niveau: op de actualiteit, omdat een speler vrij plotseling vertrekt en daarnaast wordt gescout voor een steeds wisselend schaduw- team.'Maar daarnaast moet je vooral de jeugdopleiding voort durend op het hoogste peil pro beren te houden,' zegt Ton.'Voor ons is die van levensbelang. Dat is onze kracht. Er kunnen weinig clubs in Europa bogen op zoveel zelf opgeleide spelers in hun eer ste elftal.Vooral bij de F-jes en de E-tjes moeten we intensief scou ten, omdat andere clubs nog geen F- en E-teams mogen heb ben.' Dat belang is door de club erkend.Want sinds dit jaar bestaat er geen hoofd scouting meer, maar is er een coördinator scouting betaald voetbal, Fred Arroyo, en een coördinator jeugdscouting, Henny de Regt. Ton Pronk tot slot:'Mijn ultieme droom is een eerste elftal met minstens acht spelers die ooit bij ons als F-jes zijn begonnen. Ik weet dat dat een utopie is, maar zo hoog moet de lat wel liggen.' Klaas Vos VAN DE VOORZITTER Toen ik als voorzitter begon zei men tegen mij dat de bitterballen na een overwinning heel anders smaken dan na een nederlaag. Bij Ajax kunnen ze het weten.Van ballen heeft men bij Ajax namelijk veel verstand. Laatst las ik in een interview met Klaas Jan Huntelaar dat hij bij het eerste balcontact weet dat het goed zit of niet. De bal is te zacht of te hard. Of juist net goed. Met bitterballen na de wedstrijd is het net zo. Ze zijn te warm of te koud. Of juist net goed. De mosterd maakt ook veel uit. En natuurlijk de vulling. Je proeft toch echt wel of het ballen van Holtkamp,Van Dobbe, of Kwekkeboom zijn of dat het inferieure ballen zijn met een soort frikadelvulling. Getver wat zijn die vies! Nou, ik heb wat kwaliteit verschil geproefd dit seizoen. Kanons kogels waren het in Kopenhagen,Waalwijk,Tilburg, Rotterdam en Arnhem. Kan iemand daar alstublieft een keer een frituurcursus bit terballen maken geven? Voor je het weet loop je daar een voedsel vergiftiging op. Hoog tijd voor de Keuringsdienst van Waren. Geluk kig was die in Eindhoven al langs geweest. De laatste jaren waren de ballen bij PSV namelijk niet om te vreten. De zachte G had zich helemaal meester van die dingen gemaakt. Het waren een soort ronde worstenbroodjes geworden. Klef van buiten en klef van binnen. Ik weet niet wat ze dit jaar in Eindhoven hebben gedaan maar volgens mij hebben ze Jonny Boer van De Librije ingehuurd. Mensenkinder wat waren die ballen lekker. Met 1-5 gewonnen en daarna was het net of er een engeltje over mijn tong pieste. Ik heb een hele schaal leeg gegeten en ook nog een diepvriesdoosje mee naar huis genomen. Bij AZ vullen ze de bitterballen altijd met kaas. Je krijgt dan zo'n fondue effect met van die draden van de bal naar je mond. Een beetje zoals hun voetbal zal ik maar zeggen. Soms is het Roquefort en soms hele jonge Edammer. Dirk en zijn vrouw Baukje wisten dit seizoen niet precies wanneer ze welke vulling moesten gebruiken. Ons maakte het natuurlijk geen bitterbal uit. Ze smaakten voortref felijk Dirk! Beste Ajacieden, we sluiten een soms moeilijk maar toch mooi sei zoen af met maar liefst NEGEN KAMPIOENEN. Hulde en dank aan een ieder die daaraan heeft bij gedragen.Waar u in de vakantie gaat of staat, ik wens u een fijne tijd. Op naar een nieuw seizoen met veel zoeteballen! John Jaakke Voorzitter AJAX CLUBNIEUWS MEI/JUNI 2007

AJAX ARCHIEF

Clubnieuws Ajax (vanaf 1916) | 2007 | | pagina 3