Zoeteballen
Lat hoog
In finales maakt het niet uit hoe je wint, als je maar wint. Het feest na de gelijkmaker van Klaas Jan Huntelaar in de bekerfinale was groot. Maar na de
geweldige redding van Maarten Stekelenburg en de beslissende score van Davids zat de prijs, de KNVB-beker, in de knip en kon iedereen zich ontladen.
spelers een zaak is van de hele
technische staf, waarbij de scou
ting slechts aanreikt. Soms wor
den spelers aangetrokken die
niet door ons gescout of aanbe
volen zijn omdat de trainer die
wil hebben. Het kan ook dat
spelers op een positie of in een
systeem gebruikt worden
waarop ze niet gescout werden.'
Uitstraling
Daarnaast benadrukt Ton dat de
concurrentie enorm is toegeno
men. Stond hij in de beginperiode
nog wel eens alleen of hooguit
met een paar collega's naar spe
lers te kijken, nu zijn het er bos
jes uit binnen- en buitenland.'En
vanwege het vele geld in landen
als Engeland, Italië en Spanje zijn
de echte toppers financieel voor
ons niet meer haalbaar, letterlijk.'
Als voorbeelden komt Ton met
Finidi George en Kanu.'We
waren getipt over Finidi en het
Nigeriaanse elftal deed de voor
bereiding voor de Afrika Cup in
ons land. Daartoe zouden ze in
het oosten van het land tegen
een amateurclub spelen. Louis
van Gaal zei toen tegen me: zul
len we er samen heen. Ik zei: dat
moeten we niet doen, je loopt
daar niet in een zak, ze zien dat
we van Ajax komen. Ik heb er
toen eerst een externe scout
naar toe gestuurd.Toen ze in
Zweden speelden ben ik er wel
zelf heen gegaan, daar kon het
nog.Tenminste toen. Nu kan dat
ook niet meer. Kanu was bekend
geworden door het WK onder
17 in Tokyo. Die kon ik met Louis
en Arie van Os op Schiphol
opvangen en zo binnenhalen. Dat
kan nu helemaal niet meer. De
enige van de laatste jaren die we
nog zo binnen konden halen was
Chivu. Ik kreeg een tip en in juli
deed Craiova, toen zijn club, de
voorbereiding in Frankrijk. Ieder
een lag waarschijnlijk aan het
strand, want ik was de enige die
toen drie wedstrijdjes zag en ik
kreeg weer die kick.' Ton stelt
verder dat we nog het geluk heb
ben dat we onze naam mee heb-
ben:Ajax heeft nog altijd een
grote uitstraling.'Die moeten we
niet verliezen en daarom is het
heel belangrijk dat we weer zo
snel mogelijk op het hoogste
niveau in Europa komen te acte
ren.'
Er wordt gescout op tweeërlei
niveau: op de actualiteit, omdat
een speler vrij plotseling vertrekt
en daarnaast wordt gescout voor
een steeds wisselend schaduw-
team.'Maar daarnaast moet je
vooral de jeugdopleiding voort
durend op het hoogste peil pro
beren te houden,' zegt Ton.'Voor
ons is die van levensbelang. Dat is
onze kracht. Er kunnen weinig
clubs in Europa bogen op zoveel
zelf opgeleide spelers in hun eer
ste elftal.Vooral bij de F-jes en de
E-tjes moeten we intensief scou
ten, omdat andere clubs nog
geen F- en E-teams mogen heb
ben.' Dat belang is door de club
erkend.Want sinds dit jaar
bestaat er geen hoofd scouting
meer, maar is er een coördinator
scouting betaald voetbal, Fred
Arroyo, en een coördinator
jeugdscouting, Henny de Regt.
Ton Pronk tot slot:'Mijn ultieme
droom is een eerste elftal met
minstens acht spelers die ooit bij
ons als F-jes zijn begonnen. Ik
weet dat dat een utopie is, maar
zo hoog moet de lat wel liggen.'
Klaas Vos
VAN DE VOORZITTER
Toen ik als voorzitter begon zei men tegen
mij dat de bitterballen na een overwinning
heel anders smaken dan na een nederlaag. Bij
Ajax kunnen ze het weten.Van ballen heeft
men bij Ajax namelijk veel verstand.
Laatst las ik in een interview met Klaas Jan Huntelaar dat hij bij het
eerste balcontact weet dat het goed zit of niet. De bal is te zacht of
te hard. Of juist net goed. Met bitterballen na de wedstrijd is het
net zo. Ze zijn te warm of te koud. Of juist net goed. De mosterd
maakt ook veel uit. En natuurlijk de vulling. Je proeft toch echt wel
of het ballen van Holtkamp,Van Dobbe, of Kwekkeboom zijn of dat
het inferieure ballen zijn met een soort frikadelvulling. Getver wat
zijn die vies!
Nou, ik heb wat kwaliteit verschil geproefd dit seizoen. Kanons
kogels waren het in Kopenhagen,Waalwijk,Tilburg, Rotterdam en
Arnhem. Kan iemand daar alstublieft een keer een frituurcursus bit
terballen maken geven? Voor je het weet loop je daar een voedsel
vergiftiging op. Hoog tijd voor de Keuringsdienst van Waren. Geluk
kig was die in Eindhoven al langs geweest. De laatste jaren waren de
ballen bij PSV namelijk niet om te vreten. De zachte G had zich
helemaal meester van die dingen gemaakt. Het waren een soort
ronde worstenbroodjes geworden. Klef van buiten en klef van
binnen. Ik weet niet wat ze dit jaar in Eindhoven hebben gedaan
maar volgens mij hebben ze Jonny Boer van De Librije ingehuurd.
Mensenkinder wat waren die ballen lekker. Met 1-5 gewonnen en
daarna was het net of er een engeltje over mijn tong pieste. Ik heb
een hele schaal leeg gegeten en ook nog een diepvriesdoosje mee
naar huis genomen.
Bij AZ vullen ze de bitterballen altijd met kaas. Je krijgt dan zo'n
fondue effect met van die draden van de bal naar je mond. Een
beetje zoals hun voetbal zal ik maar zeggen. Soms is het Roquefort
en soms hele jonge Edammer. Dirk en zijn vrouw Baukje wisten dit
seizoen niet precies wanneer ze welke vulling moesten gebruiken.
Ons maakte het natuurlijk geen bitterbal uit. Ze smaakten voortref
felijk Dirk!
Beste Ajacieden, we sluiten een soms moeilijk maar toch mooi sei
zoen af met maar liefst NEGEN KAMPIOENEN. Hulde en dank aan
een ieder die daaraan heeft bij gedragen.Waar u in de vakantie gaat
of staat, ik wens u een fijne tijd. Op naar een nieuw seizoen met
veel zoeteballen!
John Jaakke
Voorzitter
AJAX CLUBNIEUWS MEI/JUNI 2007