Horeca binnen Ajax
'Het is hier het gezelligste
restaurant van Amsterdam'
hebben denken we onmiddellijk aan eten, drinken en gezelligheid.Zoals op de jaarlijkse bijeenkomst van de Bordjesclub, het onlangs gehouden jaarfeest
en op 24 maart jl. bij de 88ste verjaardag van ons erelid Wim Schoevaart in aanwezigheid van staand André Kraan, Maarten Fontein, Claudia Hendriksen
Zowel op de Toekomst als in
de Amsterdam ArenA bezit
Ajax twee localiteiten waar de
horeca een belangrijke rol speelt
binnen de vereniging. Op het
sportcomplex staat de kantine
en in het stadion bevindt zich het
spelershome.Welke rol speelt de
horeca naast het eten en drinken
nog meer?
Ruud Verschoor
exploitant de Toekomst
'Horeca onderdeel van de
opleiding vind ik wel erg
pedant klinken'
Ruud Verschoor
'In de horeca hoort kwaliteit
boven in het vaandel te staan.
Daar doen we op de Toekomst
ook onze uiterste best voor.
Alleen zijn er nu eenmaal wat
nare momenten geweest
waardoor het allemaal niet kan
zoals wij dat graag zouden willen.
In het begin dachten wij de koffie
in mooie kopjes te serveren en
een biertje in een mooi glas, mis
schien wel met Ajax-logo. Zoiets
kan gewoon niet meer.Wat wel
leuk is, is als ouders van speler
tjes onze kantine, restaurant of
hoe je het ook wilt noemen,
voor het eerst binnenkomen. Zij
kijken vaak hun ogen uit.'Dat
hadden we niet gedacht' hoor je
dan vaak. De locatie is ook mooi
en helemaal sinds die vitrines er
staan vol met historie.'
'Naast het trainen en de wed
strijden speelt de studiebegelei
ding hier een grote rol.Voor
ongeveer 120 tot 130 spelers
maken wij vier keer per week
maaltijden klaar. De samenstelling
is zeker gericht op de bedoeling
dat de jongens na thuiskomst
niet meer hoeven te eten. Onze
kok heeft, vanuit zijn werk in een
verzorgingshuis, ervaring in het
maken van speciale maaltijden.
De jongens maken al lange dagen
met school, trainen en studeren.
Het eten is dan al vast geregeld.
Ook als het bijvoorbeeld Rama
dan is want ja,Ajax heeft natuur
lijk relatief een redelijk aantal
spelers vanuit een andere cul
tuur. Daar wordt zeker rekening
mee gehouden. Overdag traint
Jong Ajax twee keer. Dan verzor
gen wij een koude en warme
lunch. Die is dan net even iets
meer verzorgd dan bij de junio
ren. Dit kan voor de jongens in
opleiding een stimulans zijn ook
zover te komen.
Maar goed, in feite wordt heel
veel afgestemd tussen de trai
ners, de studie begeleiding, de
diëtiste Jacqueline Kuperus en de
mensen van de horeca. Het is
een eenheid die prima werkt.
Communicatie is erg belangrijk.
Elkaar goed en op tijd informe
ren. Daar is geen vergadering
voor nodig. Maar om nu te zeg
gen dat de horeca bijdraagt aan
de jeugdopleiding vind ik wel erg
pedant klinken. Misschien een
piepklein beetje dan... De kan
tine heeft ook een sociale rol
waar mensen elkaar kunnen ont
moeten en lekker onder het
genot van een bakkie koffie of
wat anders wat kletsen over
Ajax. De ronde tafel is een
geijkte plek daarvoor.Wat klet
sen en dollen, niet al te serieus.
Daar is de blauwe hoek voor.!'
Lynn Heuvel
medewerkster de Toekomst
'Anderhalf jaar werk ik nu hier
en het is echt geweldig. Het is
hier echt het gezelligste restau
rant van Amsterdam.Werken in
de horeca is heerlijk.Vroeger wel
eens wat vakantiebaantjes in de
bediening gedaan. Erg leuk. Ik ben
van huis uit erg sociaal ingesteld.
Het is heerlijk werk de gasten te
verzorgen.Vaak ouders van spe
lertjes die hier vier tot vijf keer
per week hun zoontje komen
halen en brengen. Die kunnen
dan hier een lekkere dagschotel
nemen of wat anders natuurlijk
zoals een patatje, een biefstuk,
noem maar op. Met die ouders
krijg je wel makkelijk contact en
je maakt een praatje of zo.
Gewoon, leuk. Die jonge speler
tjes zijn ook zo leuk. Ik hou van
kinderen.Als je ziet hoe die gast
jes binnenkomen. Ja, zelf voetbal
ik ook, in de spits bij sv Andijk. Ik
ben wel blessuregevoelig, nu ook
weer. Maar het werk hier lijdt er
niet onder. Het is heerlijk om
hier een paar dagen per week te
zijn. In de toekomst wil wel iets
gaan doen met mijn opleiding als
4
AJAX CLUBNIEUWS CLUBNIEUWS MAART/APRIL 2 0 06