De Rivieren Taveerne
luxe schoenen
Niets bijzonders. De jongens zijn vlak voor een wedstrijd erg
gevoelig. Ze mogen dan zeker geen klachten hebben. Het is
natuurlijk voor een kok een onmogelijke zaak een voetballer
door het geven van goed eten in conditie te brengen, maar je
kunt een speler daardoor wel in conditie houden. Daarentegen
kan een speler door het eten van verkeerd voedsel darmstoor
nissen krijgen waardoor de conditie achteruit gaat. Dit laatste
veel ook door té koud drinken.
Daarom vind ik het wonderbaarlijk dat een club als Feyenoord
geen eigen kok meenemt. Ik kan mij levendig voorstellen dat de
spelers van Feyenoord onlangs over het eten klaagden. De heer
Brox heeft wel eens gezegd dat een eigen kok niet in een
vreemde keuken mag, maar ik weet wel beter. En hij waar
schijnlijk ook. Wat de reden dan wél is
Het is m.i. niet overdreven als een club een eigen kok meeneemt.
Je moet het zo zien dat de spelers, vooral bij zo'n Europa Cup
wedstrijd, veelal een topprestatie moeten leveren. Het is erop of
er onder. De concentratie is optimaal. Bij Ajax is het zo, dat
ongeveer drie en een half uur voor de wedstrijd de spelers nog
een maaltijd krijgen, bestaande uit een flinke biefstuk met toast.
Ik geloof vast dat er vaak jongens zijn die al zo geconcentreerd
op de wedstrijd zitten, dat ze praktisch niets van die biefstuk
proeven. Maar spelers die lopen te klagen over allerlei kleinig
heidjes kunnen bijna geen topprestaties leveren. Inderdaad, het
zijn maar kleinigheidjes, doch daar gaat het juist om. Ook die
tellen mee. Daarom zeg ik ook altijd tegen de jongens: Als
jullie wat nodig hebben, vraag het me, ik weet waar alles staat.
Ik begrijp gelijk wat ze bedoelen. Uiteindelijk ben ik daarvoor.
Succes
In die paar dagen, dat ik met de jongens op stap ben, maak ik
mij zelf volledig ondergeschikt aan hen. Dat wil zeggen: ik sta
altijd voor ze klaar. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid. Je
moet ze kennen. Vooral hun eigenaardigheden. Op mijn eerste
reis hadden ze net gegeten en ik dacht er goed aan te doen
door eens te vragen of het gesmaakt had. Had je ze moeten
zien kijken! Iemand, die komt vragen of het gesmaakt heeft
Dus doe je dat niet meer. Als het goed is hoor je niets; doe je
het niet goed, nou, dan merk je het wel. Dat is altijd zo.
Tja en als Ajax dan gewonnen heeft, ben ik natuurlijk blij. Toch
kun je niet zeggen dat ik een Ajacied in hart en nieren ben.
Daarvoor ben ik toch ook weer niet zo nauw met de club ver
bonden. Bij thuiswedstrijden voor de Europa Cup gaan de jon
gens meestal naar Wassenaar en daar is altijd dezelfde kok die
ook precies van de hoed en de rand weet. En och, ja, als een
andere club mij zou vragen als kok mee te gaan, dan zou ik dat
misschien wel doen. Waarom niet? Het gaat bij mij, geloof ik,
niet zo ver dat ik mijn werkzaamheden bij Ajax zie als een aan
deel in het totale succes. Of het moet wel een bijzonder klein
aandeel zijn. Ik houd het meer op een leuke liefhebberij. Je ziet
nog eens wat van de wereld, je leert veel mensen kennen, je
doet leuke ervaringen op, enz. enz. En als de spelers tevreden
zijn, ben ik het ook, natuurlijk.
Trainers
Leuk is het ook de mensen van nabij te leren kennen. We gaan
gewoonlijk met een groep van zo'n man of drieëntwintig. Op de
plaats van bestemming zondert het bestuur zich altijd af. Zij
laten volkomen terecht de gehele voorbereiding over aan
trainer, masseur, dokter en kok. Bij Ajax heb ik nu twee trainers
meegemaakt. Twee totaal verschillende. Dat is bekend. Michels,
de strenge en voor de spelers keiharde trainer, tegenover de
goedlachse, vriendelijke Kovacs. Uiteraard zijn beiden van uit
zonderlijk niveau, alleen op hun eigen manier. Michels maakte
bijvoorbeeld zelden complimentjes. Hij was hard voor de spelers
maar ook voor zich zelf. Kovacs is dat niet. Althans niet in die
mate. Bij mijn eerste reis met Kovacs ging ik na afloop maar
even naar hem toe om te vragen of alles naar wens was ver
lopen. ,,Jij," zei hij toen, jij bent de Cruijff van de koks." Kijk,
dat is aardig. Niet dat ik nu zo om een complimentje uit ben,
maar het is toch leuk om te weten dat men je werk waardeert."
TIJN MIDDENDORP
2 BILLARDS
GROTE BAR
(40 personen)
PETIT-RESTAURANT
met zeer
populaire prijzen
Vrijheidslaan 77 hoek Vechtstraat
telefoon 726077
Gezellige sfeer in pas verbouwde zaak
Bijzonder geschikt voor al uw
recepties, partijen, bruiloften enz.
SHERRY BODEGA DE TAPPERIJ
met eigen geïmporteerde sherry's - 0,90 per glas
's Zondags gesloten
Kalverstraat 9
Reguliersbreestraat 32
Nieuwendijk 161
■fr Gelderlandplein 13, Buitenveldert
AMSTERDAM, Telefoon 766688-760480