De Rivieren Taveerne luxe schoenen Niets bijzonders. De jongens zijn vlak voor een wedstrijd erg gevoelig. Ze mogen dan zeker geen klachten hebben. Het is natuurlijk voor een kok een onmogelijke zaak een voetballer door het geven van goed eten in conditie te brengen, maar je kunt een speler daardoor wel in conditie houden. Daarentegen kan een speler door het eten van verkeerd voedsel darmstoor nissen krijgen waardoor de conditie achteruit gaat. Dit laatste veel ook door té koud drinken. Daarom vind ik het wonderbaarlijk dat een club als Feyenoord geen eigen kok meenemt. Ik kan mij levendig voorstellen dat de spelers van Feyenoord onlangs over het eten klaagden. De heer Brox heeft wel eens gezegd dat een eigen kok niet in een vreemde keuken mag, maar ik weet wel beter. En hij waar schijnlijk ook. Wat de reden dan wél is Het is m.i. niet overdreven als een club een eigen kok meeneemt. Je moet het zo zien dat de spelers, vooral bij zo'n Europa Cup wedstrijd, veelal een topprestatie moeten leveren. Het is erop of er onder. De concentratie is optimaal. Bij Ajax is het zo, dat ongeveer drie en een half uur voor de wedstrijd de spelers nog een maaltijd krijgen, bestaande uit een flinke biefstuk met toast. Ik geloof vast dat er vaak jongens zijn die al zo geconcentreerd op de wedstrijd zitten, dat ze praktisch niets van die biefstuk proeven. Maar spelers die lopen te klagen over allerlei kleinig heidjes kunnen bijna geen topprestaties leveren. Inderdaad, het zijn maar kleinigheidjes, doch daar gaat het juist om. Ook die tellen mee. Daarom zeg ik ook altijd tegen de jongens: Als jullie wat nodig hebben, vraag het me, ik weet waar alles staat. Ik begrijp gelijk wat ze bedoelen. Uiteindelijk ben ik daarvoor. Succes In die paar dagen, dat ik met de jongens op stap ben, maak ik mij zelf volledig ondergeschikt aan hen. Dat wil zeggen: ik sta altijd voor ze klaar. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid. Je moet ze kennen. Vooral hun eigenaardigheden. Op mijn eerste reis hadden ze net gegeten en ik dacht er goed aan te doen door eens te vragen of het gesmaakt had. Had je ze moeten zien kijken! Iemand, die komt vragen of het gesmaakt heeft Dus doe je dat niet meer. Als het goed is hoor je niets; doe je het niet goed, nou, dan merk je het wel. Dat is altijd zo. Tja en als Ajax dan gewonnen heeft, ben ik natuurlijk blij. Toch kun je niet zeggen dat ik een Ajacied in hart en nieren ben. Daarvoor ben ik toch ook weer niet zo nauw met de club ver bonden. Bij thuiswedstrijden voor de Europa Cup gaan de jon gens meestal naar Wassenaar en daar is altijd dezelfde kok die ook precies van de hoed en de rand weet. En och, ja, als een andere club mij zou vragen als kok mee te gaan, dan zou ik dat misschien wel doen. Waarom niet? Het gaat bij mij, geloof ik, niet zo ver dat ik mijn werkzaamheden bij Ajax zie als een aan deel in het totale succes. Of het moet wel een bijzonder klein aandeel zijn. Ik houd het meer op een leuke liefhebberij. Je ziet nog eens wat van de wereld, je leert veel mensen kennen, je doet leuke ervaringen op, enz. enz. En als de spelers tevreden zijn, ben ik het ook, natuurlijk. Trainers Leuk is het ook de mensen van nabij te leren kennen. We gaan gewoonlijk met een groep van zo'n man of drieëntwintig. Op de plaats van bestemming zondert het bestuur zich altijd af. Zij laten volkomen terecht de gehele voorbereiding over aan trainer, masseur, dokter en kok. Bij Ajax heb ik nu twee trainers meegemaakt. Twee totaal verschillende. Dat is bekend. Michels, de strenge en voor de spelers keiharde trainer, tegenover de goedlachse, vriendelijke Kovacs. Uiteraard zijn beiden van uit zonderlijk niveau, alleen op hun eigen manier. Michels maakte bijvoorbeeld zelden complimentjes. Hij was hard voor de spelers maar ook voor zich zelf. Kovacs is dat niet. Althans niet in die mate. Bij mijn eerste reis met Kovacs ging ik na afloop maar even naar hem toe om te vragen of alles naar wens was ver lopen. ,,Jij," zei hij toen, jij bent de Cruijff van de koks." Kijk, dat is aardig. Niet dat ik nu zo om een complimentje uit ben, maar het is toch leuk om te weten dat men je werk waardeert." TIJN MIDDENDORP 2 BILLARDS GROTE BAR (40 personen) PETIT-RESTAURANT met zeer populaire prijzen Vrijheidslaan 77 hoek Vechtstraat telefoon 726077 Gezellige sfeer in pas verbouwde zaak Bijzonder geschikt voor al uw recepties, partijen, bruiloften enz. SHERRY BODEGA DE TAPPERIJ met eigen geïmporteerde sherry's - 0,90 per glas 's Zondags gesloten Kalverstraat 9 Reguliersbreestraat 32 Nieuwendijk 161 ■fr Gelderlandplein 13, Buitenveldert AMSTERDAM, Telefoon 766688-760480

AJAX ARCHIEF

Clubnieuws Ajax (vanaf 1916) | 1972 | | pagina 23