i het moderne verkeer over kunstig uitgehouwen bruggen en vliegen treinen door nog kunstiger uitgehakte tunnels, en diep onder je zie je de forellen door het jachtende water schieten. Je voelt je als Alice in Wonderland en tevens zo nietig als een luis in de baard van de meest armzalige bedelaar. Een wandeling van ruim vier uur, die ik ieder sterveling kan aanbevelen, maar trek een paar gemakkelijke schoenen aan met stevige zolen. En 's avonds proefden wij het nationale gerecht, waarvan ik helaas de naam vergeten ben. We marcheerden naar zo'n knus oud-Zwitsers knijpje en schaarden ons in groepjes van onge veer acht personen rondom de tafels. Vóór je werd een bran dend komfoor neergezet, waarin een gele substantie gezellig stond te pruttelen. Een schaal met dobbelsteentjes brood, een vork, en nu maar pikken, jongens. Ieder stukje brood wordt in de gloeiende lava gedoopt en zó warm .verorberd. Hierbij wordt de witte wijn niet gespaard, als je glas leeg isklok, klok, klok, en het is weer vol. Nu nog zo'n echt jodelliedje dat gaat daar vanzelf 1 en de stemming stijgt ver boven pari. Het gerecht moet mieters smaken, vooral als je de verzaligde gezichten van onze gastheren zag. Het bevat in hoofdzaak geraspte kaassoorten met witte wijn en Kirsch, en iedere Zwitser heeft hiervoor z'n eigen recept, met een paar geheim zinnige kruiden waar ze niet over spreken. Ik voor mij kan er niet zo mee dwepen, anderen, Vunderink en Dukker b.v.b., smulden er van. En nu werd ons verzocht, ons wijnglas in de zak te steken U merkt wel, dat de glazen daar niet op de bon zijn -daar we een bezoek aan een wijnkelder gingen brengen. We stapten door oud-Biel en zagen o.a. het huis waar Goethe heeft gewoond. Prachtig, die geveltjes uit de middeleeuwen, straatjes en pleintjes zijn buitengewoon goed gerestaureerd, de Bielenaren zijn er dan ook terecht zéér trots op. De wijnkelder bevatte niets dan vaten, zó groot en hoog, dat ze nooit meer uit deze enge ruimtes kunnen verhuizen. Op bijna ieder vat staan een paar geheimzinnige lettertekens, en de eigenaar gaat als een antiquair met een geheimzinnige sleutel rond. En wij proeven en proeven maar. Och, wij Hollan ders zijn nu eenmaal geen wijndrinkers, ik kreeg b.v. in een bokaal, waar wel een liter in kon, een half maatje van een rode substantie, die zeker uit de tijd van Willem Teil zelf moest dateren. Van al die zeldzame dranken had ik een beetje koppijn, ik snakte naar een lekkere kop thee. Natuurlijk vond ik het heerlijk en zei maar, dat als ik ooit nog eens millionnair zou worden, zeker een okshoofd van die vloeibare zonneschijn zou bestellen. We hadden in Biel ook kennis gemaakt met een Hollander, de heer E. Zumsteg, die ons gezelschap op allerlei wijze van dienst was. Letterlijk overal wist hij raad op en ik weet de tolk te zijn van alle deelnemers, als ik hem en zijn charmante vrouw hartelijk dank zeg voor alles wat hij deze dagen voor ons gedaan heeft. Daar hij niet alleen oud-voetballer, maar ook directeur van The General Motors is, vroeg ik hem, of we Strandbad te Biel.

AJAX ARCHIEF

Clubnieuws Ajax (vanaf 1916) | 1948 | | pagina 11