van Hedwiges Maduro
Stoba met foenchi
Hedwiges Maduro neemt zijn beurt als kok in
Kijkje in de keuken zeer serieus. Dat moet ook
wel, want moeder Maduro, fervent lezer van de
culinaire rubriek in Ajax Magazine, heeft haar
zoon tot in de puntjes 'voorbereid. Een dag eer
der is de moeder van 'Wiges' op bezoek geweest
in het gezellige Almeerse huis van de Ajacied en
heeft ze het recept van de stoba opgesteld en de
bereiding ervan uitgebreid voorgedaan. Maar nu,
een dag later, moet Hedwiges het zelf opknappen.
Bijgestaan door vriendin Joyce en speels tegenge
werkt door hond Chelsea (geen verwijzing naar
de volgende club van Maduro maar gewoon een
mooie meisjesnaam) zet de middenvelder zich aan
het bereiden van de Antilliaanse maaltijd. Een
lange lijst met ingrediënten en de bereidingswijze
ligt op het aanrecht.
'Mijn vader en moeder
zijn experts in de Antilliaanse keuken. Al
komt mijn moeder van Curasao en mijn vader
van Aruba, dus zit er wel wat verschil tussen hun
gerechten. Nu ik een eigen huis heb, eet ik vaak
stamppotten, rijst, kip en pasta. Toen ik nog bij
mijn ouders woonde, at ik vaker Antilliaanse
gerechten.'
Hedwiges geniet van het huis dat hij samen
met Joyce bewoont. 'We wonen er nu bijna een
jaar. Daarvoor woonde ik nog bij mijn ouders,
en het verschil is dat ik nu alles zelf moet doen.
Dan besef je pas hoeveel je ouders altijd voor je
gedaan hebben!'
Joyce kookt het vaakst, Hedwiges het lekkerst,
vertellen de geliefden. 'Ik kook een beetje op
gevoel,' zegt Hedwiges, die zich een uitstekende
kok toont. 'Van mijn moeder heb ik geleerd dat je
ook voor de sier moet koken: ook het eten moet
er kleurrijk uitzien.'
Moeder Maduro mag trots zijn op haar zoon.
De stoba ziet er prachtig uit en smaakt verrukke
lijk, zeker in combinatie met de polentataart die
Maduro zo kunstig heeft gemaakt. Verslaggever
en fotografe worden uitgenodigd door Hedwiges
en Joyce om aan de feestelijk versierde eettafel de
Antilliaanse maaltijd te proeven. De niet veel later
lege borden zijn het bewijs van goedkeuring.
Aiax Maaazine