Keuken bekend terrein voor
Maarten Stekelenburg
Vce-b^b
U Heiee
rs."-r;
rb; - -rA-jrr-v;—
w
tekst Bregje Wouters
fotografie Yvonne Witte
Zoals een bezitter van deelcertificaten van
de koksopleiding betaamt, is de keuken geen
vreemd terrein voor Maarten Stekelenburg.
Verwacht van hem echter geen culinaire won
deren. 'Ik ben met de opleiding begonnen toen
ik een jaar of zestien was,' licht de doelman toe.
'Je weet dan tenslotte nog niet of je met voetbal
len je geld kunt gaan verdienen. Maar op een
gegeven moment werd het lastig de opleiding
te combineren met Ajax. Ik heb dus een aan
tal deelcertificaten, waaronder "voorgerech
ten", maar ik heb de opleiding niet afgemaakt.
Als ik geen profvoetballer was geworden had
ik dat waarschijnlijk wel gedaan.' De interesse
voor koken komt Stekelenburg nu goed uit.
Hij trouwde bijna een jaar geleden en heeft
met zijn vrouw afspraken gemaakt over de
avondmaaltijd. 'Zij werkt drie dagen per week
en is dan later thuis dan ik. Op die avonden
kook ik dus, dan hoeven we niet zo laat aan
tafel.' Ook deze dag is Kim nog
aan het werk als Stekelenburg de
keuken induikt. Vanavond ook
geen hoogstandjes, maar iets sim
pels uit de Oosterse keuken, met
een beetje hulp van kant en klare
kruidenzakjes uit een pak. 'Op
het menu staat "Kebab Bombay",'
verklapt Stekelenburg. 'Het ziet er
misschien raar uit, maar laatst heb
ik dit gemaakt voor vrienden die
kwamen eten en zij bellen nu regel
matig met de vraag wanneer ze weer
mogen komen.' Terwijl Stekelenburg
alle benodigdheden overzichtelijk op
het aanrecht plaatst en de gehaktbal
letjes voor het gerecht prepareert, komt
de golden retriever van de Haarlemmer
binnen wandelen. Ze zet haar poten
aan het gedeelte van het aanrecht dat
niet door haar baasje in gebruik is en
kijkt naar buiten. Stekelenburg gaat er
naast staan. 'Vrouwtje komt zo hoor,'
stelt hij de hond gerust. Het huisdier gaat
tegen de muur aan liggen wachten terwijl
Stekelenburg even op het pak spiekt voor
de volgende stap. 'Zet alles wat je hebt
gebruikt en niet meer nodig hebt, gelijk in
de vaatwasser. Anders wordt het een rotzooi,'
tipt Stekelenburg terwijl hij de daad bij het
woord voegt. Afwassen kan natuurlijk ook.
De keukenprins heeft nog een tip: 'Eet een
gerecht niet te vaak. Wij aten bijvoorbeeld
één keer per week rode koolschotel en op een
gegeven moment werden we het beu!' Daarmee
heeft de keeper gelijk zijn favoriete keuken
genoemd. Want hoewel er nu een Indiaas
gerecht wordt gemaakt, heeft Stekelenburg het
liefst Hollandse pot. 'Ik houd nog wel van
risotto bijvoorbeeld, maar dat vindt Kim niet
lekker.' Dus Hollandse groenten, een stukje
vlees en aardappelen is dagelijks kost in huize
Stekelenburg. 'Vis eten we nooit, want daar
houden we allebei niet van. Tenzij ik heel
erge honger heb, dan eet ik het heus wel,'
aldus de sluitpost.
A m m
m
Te.*
Ma**)*
400 OfW
I ai
I
OO w<vte.r
v_V^rtAideA
w^r*cbiAwt
aabae\ vervolg de \co^o^er
bet
er i*.
elWAT- C,ietde ^iJerwrtrijrtbU
56 Ajax Magazine
be-t
Kroe^oeY.,
de borden. «bee
er e*rder,j:;-
el bee die veedee,