Keuken bekend terrein voor Maarten Stekelenburg Vce-b^b U Heiee rs."-r; rb; - -rA-jrr-v;— w tekst Bregje Wouters fotografie Yvonne Witte Zoals een bezitter van deelcertificaten van de koksopleiding betaamt, is de keuken geen vreemd terrein voor Maarten Stekelenburg. Verwacht van hem echter geen culinaire won deren. 'Ik ben met de opleiding begonnen toen ik een jaar of zestien was,' licht de doelman toe. 'Je weet dan tenslotte nog niet of je met voetbal len je geld kunt gaan verdienen. Maar op een gegeven moment werd het lastig de opleiding te combineren met Ajax. Ik heb dus een aan tal deelcertificaten, waaronder "voorgerech ten", maar ik heb de opleiding niet afgemaakt. Als ik geen profvoetballer was geworden had ik dat waarschijnlijk wel gedaan.' De interesse voor koken komt Stekelenburg nu goed uit. Hij trouwde bijna een jaar geleden en heeft met zijn vrouw afspraken gemaakt over de avondmaaltijd. 'Zij werkt drie dagen per week en is dan later thuis dan ik. Op die avonden kook ik dus, dan hoeven we niet zo laat aan tafel.' Ook deze dag is Kim nog aan het werk als Stekelenburg de keuken induikt. Vanavond ook geen hoogstandjes, maar iets sim pels uit de Oosterse keuken, met een beetje hulp van kant en klare kruidenzakjes uit een pak. 'Op het menu staat "Kebab Bombay",' verklapt Stekelenburg. 'Het ziet er misschien raar uit, maar laatst heb ik dit gemaakt voor vrienden die kwamen eten en zij bellen nu regel matig met de vraag wanneer ze weer mogen komen.' Terwijl Stekelenburg alle benodigdheden overzichtelijk op het aanrecht plaatst en de gehaktbal letjes voor het gerecht prepareert, komt de golden retriever van de Haarlemmer binnen wandelen. Ze zet haar poten aan het gedeelte van het aanrecht dat niet door haar baasje in gebruik is en kijkt naar buiten. Stekelenburg gaat er naast staan. 'Vrouwtje komt zo hoor,' stelt hij de hond gerust. Het huisdier gaat tegen de muur aan liggen wachten terwijl Stekelenburg even op het pak spiekt voor de volgende stap. 'Zet alles wat je hebt gebruikt en niet meer nodig hebt, gelijk in de vaatwasser. Anders wordt het een rotzooi,' tipt Stekelenburg terwijl hij de daad bij het woord voegt. Afwassen kan natuurlijk ook. De keukenprins heeft nog een tip: 'Eet een gerecht niet te vaak. Wij aten bijvoorbeeld één keer per week rode koolschotel en op een gegeven moment werden we het beu!' Daarmee heeft de keeper gelijk zijn favoriete keuken genoemd. Want hoewel er nu een Indiaas gerecht wordt gemaakt, heeft Stekelenburg het liefst Hollandse pot. 'Ik houd nog wel van risotto bijvoorbeeld, maar dat vindt Kim niet lekker.' Dus Hollandse groenten, een stukje vlees en aardappelen is dagelijks kost in huize Stekelenburg. 'Vis eten we nooit, want daar houden we allebei niet van. Tenzij ik heel erge honger heb, dan eet ik het heus wel,' aldus de sluitpost. A m m m Te.* Ma**)* 400 OfW I ai I OO w<vte.r v_V^rtAideA w^r*cbiAwt aabae\ vervolg de \co^o^er bet er i*. elWAT- C,ietde ^iJerwrtrijrtbU 56 Ajax Magazine be-t Kroe^oeY., de borden. «bee er e*rder,j:;- el bee die veedee,

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2006 | | pagina 56