Een beetje Spanje
in Amsterdam
tekst Bregje Wouters
fotografie Sander Nieuwenhuys
Wie denkt aan de Spaanse keuken, denkt ongetwijfeld
aan tapas; kleine, eenvoudige gerechten, met enkele
ingrediënten, die in combinatie met andere tapas wor
den gegeten. In huize Garcia in Amsterdam is het niet
anders. En zo rond de kerstdagen kan de Spanjaard
zijn geluk niet op, want zijn schoonfamilie is op
bezoek. Dat wil zeggen dat er, naast de gezelligheid
van de familie, ook een vracht aan Spaanse producten
is meegekomen. Dit keer heeft de familie zelfs een
levende krab mee het vliegtuig in genomen. Het beest
je is, eenmaal aangekomen in Amsterdam, direct
bereid voor kerst en meteen ingevroren. Wat ook in de
diepvries ligt voor kerst zijn Sint-Jacobsschelpen.
'Pelgrims die naar Santiago de Compostela gaan
nemen de schelpen mee op bedevaart,' licht de
schoonvader van Juanfran toe. In Spanje
wordt dan, net als in Nederland, ook vaak
kalkoen gegeten met de familie. Maar dat
alles is voor het kerstmaal. Nu heeft de fami
lie van de Ajacied een aantal tapas bereid,
waaronder een bordje met Spaanse Serrano-ham
en lomo embuchado, een wat rondere versie van
de ham. De vleeswaren zijn samen met de
gegrilde paprika's meegebracht door de
familie. De langostinas, grote
garnalen, zijn eveneens in
een koffer meegekomen
vanuit Spanje, maar deze
zeediertjes waren al
ingevroren voor ze het
vliegtuig ingingen.
Naast de tapas staat
er nog iets bijzonders op
tafel. 'Dit is zelfgemaakte
wijn,' zegt Juanfran trots
terwijl hij de fles toont.
'Vrienden van ons heb
ben een bodega waar ze
deze wijn maken.
Hij is niet te koop
in de winkel en net
als de meeste huis-
gemaakte din
gen vol van
smaak en erg
56 Ajax Magazine
lekker.' Juanfran blijkt een echte huismus te zijn. 'Ik
ben het liefste thuis. Ik ruim op, lees een boek, het
maakt me eigenlijk niet uit. Als ik mijn vrouw niet zou
hebben zou ik helemaal nooit het huis uitgaan,' geeft
de goedlachse Spanjaard toe.
Juanfran brengt niet veel tijd in de keuken door. 'Ik
kan een goede spaghetti maken en ik kan best koken
als ik mezelf ertoe zet, maar ik moet toegeven dat mijn
vrouw Nuria normaal gesproken voor het eten zorgt,'
bekent de verdediger. Van een typisch Nederlandse
keuken is de Ajacied niet echt op de hoogte. 'Wat ik
merk is dat wat Nederlanders eten eigenlijk redelijk
internationaal is. Als ik kijk naar wat er in de
supermarkten ligt verschilt dat niet heel veel
van het Spaanse assortiment. Natuurlijk
zijn de Spaanse hammen en worsten hier
moeilijk verkrijgbaar, die nemen we dan
ook mee vanuit Spanje. Maar voor de
tortilla die we hier maken gebruiken we
gewoon Nederlandse aardappelen en
eieren hoor.'
De schoonouders van Juanfran voelen zich,
net als hun dochter, wel thuis in de keuken.
'Ik kook meestal, maar mijn man kan
het ook erg goed,' vertelt Nuria's
moeder. Het verschil is dat ik
de dagelijkse maaltijden
bereid en dat is niet zo
bijzonder. Maar als mijn
man zich voor kok uit
geeft, haalt hij alles
uit de kast. Hij kookt
volgens de moeilijkste
recepten en dat doet hij
uitstekend. Eigenlijk kan
hij het beter dan ik.'
Juanfran begint hard te
lachen. 'Gelukkig dat ze
het zelf zegt, want ze
heeft helemaal
gelijk!'