Een beetje Spanje in Amsterdam tekst Bregje Wouters fotografie Sander Nieuwenhuys Wie denkt aan de Spaanse keuken, denkt ongetwijfeld aan tapas; kleine, eenvoudige gerechten, met enkele ingrediënten, die in combinatie met andere tapas wor den gegeten. In huize Garcia in Amsterdam is het niet anders. En zo rond de kerstdagen kan de Spanjaard zijn geluk niet op, want zijn schoonfamilie is op bezoek. Dat wil zeggen dat er, naast de gezelligheid van de familie, ook een vracht aan Spaanse producten is meegekomen. Dit keer heeft de familie zelfs een levende krab mee het vliegtuig in genomen. Het beest je is, eenmaal aangekomen in Amsterdam, direct bereid voor kerst en meteen ingevroren. Wat ook in de diepvries ligt voor kerst zijn Sint-Jacobsschelpen. 'Pelgrims die naar Santiago de Compostela gaan nemen de schelpen mee op bedevaart,' licht de schoonvader van Juanfran toe. In Spanje wordt dan, net als in Nederland, ook vaak kalkoen gegeten met de familie. Maar dat alles is voor het kerstmaal. Nu heeft de fami lie van de Ajacied een aantal tapas bereid, waaronder een bordje met Spaanse Serrano-ham en lomo embuchado, een wat rondere versie van de ham. De vleeswaren zijn samen met de gegrilde paprika's meegebracht door de familie. De langostinas, grote garnalen, zijn eveneens in een koffer meegekomen vanuit Spanje, maar deze zeediertjes waren al ingevroren voor ze het vliegtuig ingingen. Naast de tapas staat er nog iets bijzonders op tafel. 'Dit is zelfgemaakte wijn,' zegt Juanfran trots terwijl hij de fles toont. 'Vrienden van ons heb ben een bodega waar ze deze wijn maken. Hij is niet te koop in de winkel en net als de meeste huis- gemaakte din gen vol van smaak en erg 56 Ajax Magazine lekker.' Juanfran blijkt een echte huismus te zijn. 'Ik ben het liefste thuis. Ik ruim op, lees een boek, het maakt me eigenlijk niet uit. Als ik mijn vrouw niet zou hebben zou ik helemaal nooit het huis uitgaan,' geeft de goedlachse Spanjaard toe. Juanfran brengt niet veel tijd in de keuken door. 'Ik kan een goede spaghetti maken en ik kan best koken als ik mezelf ertoe zet, maar ik moet toegeven dat mijn vrouw Nuria normaal gesproken voor het eten zorgt,' bekent de verdediger. Van een typisch Nederlandse keuken is de Ajacied niet echt op de hoogte. 'Wat ik merk is dat wat Nederlanders eten eigenlijk redelijk internationaal is. Als ik kijk naar wat er in de supermarkten ligt verschilt dat niet heel veel van het Spaanse assortiment. Natuurlijk zijn de Spaanse hammen en worsten hier moeilijk verkrijgbaar, die nemen we dan ook mee vanuit Spanje. Maar voor de tortilla die we hier maken gebruiken we gewoon Nederlandse aardappelen en eieren hoor.' De schoonouders van Juanfran voelen zich, net als hun dochter, wel thuis in de keuken. 'Ik kook meestal, maar mijn man kan het ook erg goed,' vertelt Nuria's moeder. Het verschil is dat ik de dagelijkse maaltijden bereid en dat is niet zo bijzonder. Maar als mijn man zich voor kok uit geeft, haalt hij alles uit de kast. Hij kookt volgens de moeilijkste recepten en dat doet hij uitstekend. Eigenlijk kan hij het beter dan ik.' Juanfran begint hard te lachen. 'Gelukkig dat ze het zelf zegt, want ze heeft helemaal gelijk!'

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2006 | | pagina 56