Tsjechische studentenmaaltijd in Tilburg £M*VZ.e.i\y £yr CC|£ba>üce.i\ bloe.Mk.ool e.i\ ^e.baAck.e.i\ k Tomas Galasek voetbalt al ruim vijf jaar bij Ajax, maar reist nog altijd op en neer naar Tilburg, waar hij en zijn vrouw Sylvie en hun kinderen Denisa en Tom een heerlijk huis bewonen in een jonge buurt. Hij had daarnaast ook een appartement in de buurt van het stadion, maar dat hebben ze opgezegd. Als de aanvoerder nu te moe is om naar Brabant te rij den dan blijft hij in een hotel overnachten. Dat zal hij altijd tot een minimum willen beperken, want de Tsjech heeft het zeer gezellig gemaakt in Nederland. Tien jaar wonen ze nu al hier en dat is te horen aan het onvervalste Brabantse accent van de tienjarige Denisa. 'Toch is zij Tsjechisch, hoor. Tom niet. Hij is Nederlander, want die is hier gebo ren.' Tom heeft niet zoveel op met zijn kokkerellende vader. Als Tomas zich in de kamer meldt met de woorden: 'Jongens en meisjes! De voorstelling begint: papa gaat koken,' krijgt hij Denisa wel zover dat ze deze historische gebeurtenis van dicht bij wil bekijken. Van de vijfjarige Tom hoeft die poppenkast niet zo nodig. Toch is het niet de eerste keer dat de controle rende middenvelder achter de potten en pan nen kruipt. Sylvie tovert namelijk opeens een ingelijste foto uit een la waarop Tomas gehuld in schort achter het fornuis staat. Maar verder komt het toch veelal op Sylvie neer. 'Ik kan voor een prima ontbijt zorgen hoor,' haast Tomas zich te zeggen. 'Tsjechische toast is een specialiteit van mij. Je maakt een gat in het brood en daar gaat dan een ei in, ham en kaas en dat bak je vervolgens in de pan.' De routinier is geen moeilijke eter, maar heeft zoals iedereen wel zijn voorkeuren. 'Ik vind groenteschotels het lekkerste en kip, vooral veel kip. In schnitzelvorm of cordon bleu. Gepaneerde garnaaltjes vind ik ook heerlijk.' Met veel toewijding ontfermt Galasek zich al pratend over de maaltijd van vandaag, gebakken bloemkool met gebakken kaas. 'Eigenlijk is dit een studentmaaltijd,' weet Sylvie, die het gerecht in haar studententijd regelmatig op de tafel zette. 'Het is eenvoudig te maken en lekker.' Ondertussen bakt Tomas de roosjes bruin. 'Ik kan alle kanten uit met koken,' is hij vol vertrouwen. 'Moet je kijken wat een mooi kleurtje!' Sylvie is echter een harde. 'Nee Tomas, die zijn nog te wit. Doe maar terug,' klinkt het onverbiddelijk. Nadat de bloemkool tot ieders tevredenheid is gebakken schuift de hele familie aan voor het diner en wordt er heerlijk gegeten van de door de aan voerder van Ajax bereide gebakken bloemkool. B>loeMkool pAAeerMeel 3 eiereA k-AASplAkkeA Corvy I cm dik.') Olie. of vloei bAAr -frituurvet E>ere.idi^ be bloeMkool wasseA, tie* MiAuter ko keA iA zo ut wAter er. dAArAA Uten. A-fkoeleA. Vervol^eAS ia roosjes SAijdeA. Op drie bordeA le<j je wAt bloeM, pAAeerMeel eA drie losge klopte eiereA. Baa SAijd je de kAAS iA eveA dikke plAkkeA. l_AAt op het vuur eeA pAA Met olie o-f vloeibAAr -frituurvet wArM wordeA. WeAtel de bloeMkoo!roosjes iA de eiereA, bloeM eA pAAeerMeel eA bAk ze tot ze ^oudbruiA wordeA. boe hetzelfde Met de kAAS, MAAr let er op dAt die Aiet verbrAAdtl Serveer het gerecht Met eeA frisse SAlAde, AArdAppeleA, frites of AArdAppelpuree. Zet ApArte schAAltjes Aeer Met kowkoMMêr eA toMAAt. 56 Ajax Magazine

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2005 | | pagina 56