Tsjechische studentenmaaltijd in Tilburg
£M*VZ.e.i\y £yr
CC|£ba>üce.i\ bloe.Mk.ool e.i\ ^e.baAck.e.i\ k
Tomas Galasek voetbalt al ruim vijf jaar bij Ajax,
maar reist nog altijd op en neer naar Tilburg, waar
hij en zijn vrouw Sylvie en hun kinderen Denisa en
Tom een heerlijk huis bewonen in een jonge buurt.
Hij had daarnaast ook een appartement in de buurt
van het stadion, maar dat hebben ze opgezegd. Als
de aanvoerder nu te moe is om naar Brabant te rij
den dan blijft hij in een hotel overnachten.
Dat zal hij altijd tot een minimum willen beperken,
want de Tsjech heeft het zeer gezellig gemaakt in
Nederland. Tien jaar wonen ze nu al hier en dat is
te horen aan het onvervalste Brabantse accent van
de tienjarige Denisa. 'Toch is zij Tsjechisch, hoor.
Tom niet. Hij is Nederlander, want die is hier gebo
ren.'
Tom heeft niet zoveel op met zijn kokkerellende
vader. Als Tomas zich in de kamer meldt met de
woorden: 'Jongens en meisjes! De voorstelling
begint: papa gaat koken,' krijgt hij Denisa wel
zover dat ze deze historische gebeurtenis van dicht
bij wil bekijken. Van de vijfjarige Tom hoeft
die poppenkast niet zo nodig.
Toch is het niet de eerste keer dat de controle
rende middenvelder achter de potten en pan
nen kruipt. Sylvie tovert namelijk opeens een
ingelijste foto uit een la waarop Tomas
gehuld in schort achter het fornuis staat.
Maar verder komt het toch veelal op Sylvie
neer. 'Ik kan voor een prima ontbijt zorgen
hoor,' haast Tomas zich te zeggen. 'Tsjechische
toast is een specialiteit van mij. Je maakt een
gat in het brood en daar gaat dan een ei in,
ham en kaas en dat bak je vervolgens in de
pan.'
De routinier is geen moeilijke eter, maar heeft
zoals iedereen wel zijn voorkeuren. 'Ik vind
groenteschotels het lekkerste en kip, vooral
veel kip. In schnitzelvorm of cordon bleu.
Gepaneerde garnaaltjes vind ik ook heerlijk.'
Met veel toewijding ontfermt Galasek zich al
pratend over de maaltijd van vandaag, gebakken
bloemkool met gebakken kaas. 'Eigenlijk is dit
een studentmaaltijd,' weet Sylvie, die het gerecht
in haar studententijd regelmatig op de tafel zette.
'Het is eenvoudig te maken en lekker.'
Ondertussen bakt Tomas de roosjes bruin. 'Ik kan
alle kanten uit met koken,' is hij vol vertrouwen.
'Moet je kijken wat een mooi kleurtje!'
Sylvie is echter een harde. 'Nee Tomas, die zijn nog
te wit. Doe maar terug,' klinkt het onverbiddelijk.
Nadat de bloemkool tot ieders tevredenheid is
gebakken schuift de hele familie aan voor het diner
en wordt er heerlijk gegeten van de door de aan
voerder van Ajax bereide gebakken bloemkool.
B>loeMkool
pAAeerMeel
3 eiereA
k-AASplAkkeA Corvy I cm dik.')
Olie. of vloei bAAr -frituurvet
E>ere.idi^
be bloeMkool wasseA, tie* MiAuter ko keA iA zo ut wAter er. dAArAA Uten. A-fkoeleA.
Vervol^eAS ia roosjes SAijdeA. Op drie bordeA le<j je wAt bloeM, pAAeerMeel eA drie losge
klopte eiereA. Baa SAijd je de kAAS iA eveA dikke plAkkeA.
l_AAt op het vuur eeA pAA Met olie o-f vloeibAAr -frituurvet wArM wordeA. WeAtel de
bloeMkoo!roosjes iA de eiereA, bloeM eA pAAeerMeel eA bAk ze tot ze ^oudbruiA wordeA.
boe hetzelfde Met de kAAS, MAAr let er op dAt die Aiet verbrAAdtl
Serveer het gerecht Met eeA frisse SAlAde, AArdAppeleA, frites of AArdAppelpuree. Zet
ApArte schAAltjes Aeer Met kowkoMMêr eA toMAAt.
56 Ajax Magazine