'Surinamers koken op gevoel' Nigel de Jong woont sinds enige tijd op zichzelf, maar de middenvelder van Ajax heeft de buurt waar hij is opgegroeid nog niet verlaten. Als hij uit het raam van zijn smaakvol ingerichte appartement in Amsterdam West kijkt, ziet hij het huis van zijn moeder en zijn oude school liggen. Aan de muren van zijn onderkomen prijken foto's van mensen die hem na aan het hart liggen. Er hangt een afbeelding van Nigel en zijn zusje als peutertjes, van Nigel en zijn opa en oma in de Amsterdam ArenA, van hem en zijn vriendin en een foto van drie schattige don kere jongetjes die naast elkaar op de bank zitten. Eronder een foto met weer de drie op een rij, maar dan vijftien jaar later; nu stoere jonge mannen. Het zijn Nigel en zijn twee beste vrienden. Wie rond kijkt in het appartement ziet dat Nigel de Jong vasthoudt aan zijn 'roots'. En die roots liggen voor een belangrijk deel in de Surinaamse cultuur. Nigel eet, als hij zijn maaltijden niet op de club nut tigt, vrijwel altijd Surinaams. Niet verwonderlijk, want zijn oma, moeder en vriendin koken altijd het voedsel uit de voormalige kolonie en zelf heeft de Ajacied ook een verzameling kookboeken liggen. 'Mijn moeder is Nederlandse, maar zij heeft Surinaams leren koken van de moeder van mijn vader. Van huis uit eet ik dus mijn hele leven al Surinaams. Oma stond altijd al voor twintig man te koken. En mijn vriendin is ook Surinaamse. 'Thuis eet ik veel rijst en kip; Surinamers houden erg van kip. Als je net als ik in een Surinaamse familie bent opgegroeid, leer je op die manier koken vanzelf. Je kijkt hoe anderen het doen, je probeert het een paar keer zelf en je proeft wat je maakt. Er zijn wel recepten voor Surinaamse gerechten, maar wat en hoeveel erin moet, verschilt vaak. Surinamers koken op gevoel.' Voor dit Kijkje in de keuken maakt De Jong heri- heri. 'Dat is een visgerecht met Surinaamse aardvruchten,' legt hij uit. De vis is bakkeljauw, gezouten kabeljauw. Die aardvruchten zijn de in de Surinaamse keuken veel gebruikte cassave, zoete patat, napie en bananen. Eigenlijk zijn bananen geen echte aardvruchten, maar ze behoren wel tot dezelfde groep van voedingsmiddelen. 'Als je dit gerecht hebt gemaakt, moet je het laten afkoelen en de smaken in laten trekken. Eigenlijk is dit de tweede dag het lekkerste.' Aan de bakkel jauw voegt De Jong aji-no-moto toe, een smaakver- fijner. 'Het is zout, maar dan iets meer,' aldus Nigel. 'Je kan het bij de toko op de hoek krijgen.' 54 Ajax Magazine

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2005 | | pagina 54