'Surinamers koken op gevoel'
Nigel de Jong woont sinds enige tijd op zichzelf,
maar de middenvelder van Ajax heeft de buurt
waar hij is opgegroeid nog niet verlaten. Als hij uit
het raam van zijn smaakvol ingerichte appartement
in Amsterdam West kijkt, ziet hij het huis van zijn
moeder en zijn oude school liggen. Aan de muren
van zijn onderkomen prijken foto's van mensen die
hem na aan het hart liggen. Er hangt een afbeelding
van Nigel en zijn zusje als peutertjes, van Nigel en
zijn opa en oma in de Amsterdam ArenA, van hem
en zijn vriendin en een foto van drie schattige don
kere jongetjes die naast elkaar op de bank zitten.
Eronder een foto met weer de drie op een rij, maar
dan vijftien jaar later; nu stoere jonge mannen. Het
zijn Nigel en zijn twee beste vrienden. Wie rond
kijkt in het appartement ziet dat Nigel de Jong
vasthoudt aan zijn 'roots'. En die roots liggen voor
een belangrijk deel in de Surinaamse cultuur.
Nigel eet, als hij zijn maaltijden niet op de club nut
tigt, vrijwel altijd Surinaams. Niet verwonderlijk,
want zijn oma, moeder en vriendin koken altijd het
voedsel uit de voormalige kolonie en zelf heeft de
Ajacied ook een verzameling kookboeken liggen.
'Mijn moeder is Nederlandse, maar zij heeft
Surinaams leren koken van de moeder van mijn
vader. Van huis uit eet ik dus mijn hele leven al
Surinaams. Oma stond altijd al voor twintig man te
koken. En mijn vriendin is ook Surinaamse.
'Thuis eet ik veel rijst en kip; Surinamers houden
erg van kip. Als je net als ik in een Surinaamse
familie bent opgegroeid, leer je op die manier
koken vanzelf. Je kijkt hoe anderen het doen, je
probeert het een paar keer zelf en je proeft wat je
maakt. Er zijn wel recepten voor Surinaamse
gerechten, maar wat en hoeveel erin moet, verschilt
vaak. Surinamers koken op gevoel.'
Voor dit Kijkje in de keuken maakt De Jong heri-
heri. 'Dat is een visgerecht met Surinaamse
aardvruchten,' legt hij uit. De vis is bakkeljauw,
gezouten kabeljauw. Die aardvruchten zijn de in de
Surinaamse keuken veel gebruikte cassave, zoete
patat, napie en bananen. Eigenlijk zijn bananen
geen echte aardvruchten, maar ze behoren wel tot
dezelfde groep van voedingsmiddelen.
'Als je dit gerecht hebt gemaakt, moet je het laten
afkoelen en de smaken in laten trekken. Eigenlijk
is dit de tweede dag het lekkerste.' Aan de bakkel
jauw voegt De Jong aji-no-moto toe, een smaakver-
fijner. 'Het is zout, maar dan iets meer,' aldus
Nigel. 'Je kan het bij de toko op de hoek krijgen.'
54 Ajax Magazine