Kijkje in de keuken
Srv'fu,t "rst*
kOMM£r Z 2 'ZZ Vil *Chi'
K<\li orexii
tekst// Joris Zandbergen
fotografie Sander Nieuwenhuys
'Griekenland is het land van zee, zon, relaxen eri
eten,' zegt Angelos Charisteas. 'Als je er op vakan
tie gaat, kom je geheid vijf a zes kilo zwaarder
terug.' Als het mooi weer is in het land van de
Europees kampioen - en dat is het er heel vaak -
eten de Grieken buiten de deur. 'Als ik in de zomer
terug naar huis ga, is eten heel belangrijk. Grieken
gaan altijd met grote groepen, vrienden en familie,
uit eten,' vertelt Charisteas. 'Dan is er muziek,
wijn, ouzo, salades en veel gerechten. Lekker eten,
dansen en over van alles praten. Iedereen kent de
Griekse keuken: gyros, het nationale gerecht,
tzatziki, moussaka, noem maar op. Maar omdat
ons land zo'n enorme kustlijn heeft, eten we ook
heel veel vis. Zelf houd ik erg van fagri (rode
zeebrasem) en tsipoura (dorade). Natuurlijk vind
ik gyros ook erg lekker, maar dat kan ik niet
elke dag eten want dat is niet zo goed voor
mijn lichaam.'
Elke Griekse maaltijd begint met een glaasje ouzo,
de beroemde anijsdrank, en een Griekse salade, de
horiatiki salata. Angelos Charisteas is zelf niet zo'n
geweldige kok, bekent hij. Zijn vrouw Barbara
bereidt de maaltijden doorgaans, maar nu moet
Angelos er zelf aan geloven. Barbara, samen met
hondje Lara, kijkt toe en geeft aanwijzingen.
Mevrouw Charisteas ziet vertederd toe hoe de
spits zich manhaftig van zijn taak kwijt. De salade
heeft eenvoudige ingrediënten en is afhankelijk
van de kwaliteit van de tomaten, paprika's, kom
kommers en olijven. 'De tomaten in Griekenland
hebben wel wat meer smaak,' vindt Barbara.
Zoals bij meer gerechten het geval is, zijn er veel
variaties mogelijk bij de Griekse salade. Zo ge
bruikt men in huize Charisteas lente-uitjes in
plaats van gewone uien. De olijfolie en de feta
(geitenkaas) horen natuurlijk uit Griekenland te
komen. 'Als aperitief drink je een glaasje ouzo.
Goed voor de maag. Als je het met mate drinkt,
is ouzo goed voor de gezondheid. Je kan het
puur drinken, maar het is lekkerder met ijs of
water,' aldus Charisteas. Als hij de salade bereid
heeft, moet hij hem ook proeven. Niet slecht
voor iemand die nooit in de keuken staat,
zie je hem denken. 'Smaakt lekker,' zegt de
Griek lachend.
juni 2005 39
ToMtf.-fceA
^OMkoMMfir
Zwarte olijve*
Qroe.i\e. pAprikA
dikk£ Qriek*. -fe-u
Le»vfce-uitj££
Az-ija o-f citroe*^
Q&drooyde
E>oi\e»\krMid
Zout
&e.re.idi*q
Jfcord Wtaa, koM_
Ae boM>*krui(J a„ "y d'e bartrooie*. Mat eer
,1°"t ermer ^rooier. t>e lvwrt
4-*»! rAAr"Z at er°Ver
dtL be kk fH J er «t
olk over er daar
£U- Ev4^el Qrie^e ^ee T**"° d'
brood koel(, w|tte „et