Kijkje in de keuken Srv'fu,t "rst* kOMM£r Z 2 'ZZ Vil *Chi' K<\li orexii tekst// Joris Zandbergen fotografie Sander Nieuwenhuys 'Griekenland is het land van zee, zon, relaxen eri eten,' zegt Angelos Charisteas. 'Als je er op vakan tie gaat, kom je geheid vijf a zes kilo zwaarder terug.' Als het mooi weer is in het land van de Europees kampioen - en dat is het er heel vaak - eten de Grieken buiten de deur. 'Als ik in de zomer terug naar huis ga, is eten heel belangrijk. Grieken gaan altijd met grote groepen, vrienden en familie, uit eten,' vertelt Charisteas. 'Dan is er muziek, wijn, ouzo, salades en veel gerechten. Lekker eten, dansen en over van alles praten. Iedereen kent de Griekse keuken: gyros, het nationale gerecht, tzatziki, moussaka, noem maar op. Maar omdat ons land zo'n enorme kustlijn heeft, eten we ook heel veel vis. Zelf houd ik erg van fagri (rode zeebrasem) en tsipoura (dorade). Natuurlijk vind ik gyros ook erg lekker, maar dat kan ik niet elke dag eten want dat is niet zo goed voor mijn lichaam.' Elke Griekse maaltijd begint met een glaasje ouzo, de beroemde anijsdrank, en een Griekse salade, de horiatiki salata. Angelos Charisteas is zelf niet zo'n geweldige kok, bekent hij. Zijn vrouw Barbara bereidt de maaltijden doorgaans, maar nu moet Angelos er zelf aan geloven. Barbara, samen met hondje Lara, kijkt toe en geeft aanwijzingen. Mevrouw Charisteas ziet vertederd toe hoe de spits zich manhaftig van zijn taak kwijt. De salade heeft eenvoudige ingrediënten en is afhankelijk van de kwaliteit van de tomaten, paprika's, kom kommers en olijven. 'De tomaten in Griekenland hebben wel wat meer smaak,' vindt Barbara. Zoals bij meer gerechten het geval is, zijn er veel variaties mogelijk bij de Griekse salade. Zo ge bruikt men in huize Charisteas lente-uitjes in plaats van gewone uien. De olijfolie en de feta (geitenkaas) horen natuurlijk uit Griekenland te komen. 'Als aperitief drink je een glaasje ouzo. Goed voor de maag. Als je het met mate drinkt, is ouzo goed voor de gezondheid. Je kan het puur drinken, maar het is lekkerder met ijs of water,' aldus Charisteas. Als hij de salade bereid heeft, moet hij hem ook proeven. Niet slecht voor iemand die nooit in de keuken staat, zie je hem denken. 'Smaakt lekker,' zegt de Griek lachend. juni 2005 39 ToMtf.-fceA ^OMkoMMfir Zwarte olijve* Qroe.i\e. pAprikA dikk£ Qriek*. -fe-u Le»vfce-uitj££ Az-ija o-f citroe*^ Q&drooyde E>oi\e»\krMid Zout &e.re.idi*q Jfcord Wtaa, koM_ Ae boM>*krui(J a„ "y d'e bartrooie*. Mat eer ,1°"t ermer ^rooier. t>e lvwrt 4-*»! rAAr"Z at er°Ver dtL be kk fH J er «t olk over er daar £U- Ev4^el Qrie^e ^ee T**"° d' brood koel(, w|tte „et

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2005 | | pagina 39