méé-mè
Kijkje in de keuken
rilfit COA -frit/s<r
bbkjeswl_
Normaal gesproken lunchen de Ajacieden na de
training op de club. Maar als 'mama Maxwell' in
het land is, bewaart de Braziliaan zijn eetlust
voor thuis. Zijn moeder is namelijk een uitsteken
de kokkin en dus verkiest Maxwell liever een
Braziliaanse lunch boven het Nederlandse brood
je kaas. In Brazilië is het gebruikelijk dat twee
keer per dag warm gegeten wordt, de eerste keer
rond een uur of één 's middags, de tweede keer
rond de klok van acht uur 's avonds. Het gerecht
dat nu op tafel komt is, als Maxwell in zijn
geboorteland is, dagelijkse kost, in Nederland
eet hij het zo'n drie keer per week. Het is een
zwaar gerecht, met vlees, rijst, bonen, aardappe
len en farofa, een typisch Braziliaans bijgerecht.
De farofa wordt geïmporteerd, omdat het in
Nederland niet te verkrijgen is. Ook voor het
kruiden van het vlees neemt de moeder van
Maxwell een speciaal potje uit Brazilië mee. 'Dat
is het geheim van het gerecht,' verklapt Maxwell.
'Niet te krijgen in Nederland en het zorgt voor
een bijzondere smaak.' Het vlees zelf koopt de
tekst II Bregje Wouters
fotografie Sander Nieuwenhuys
familie Maxwell bij de Nederlandse slager, maar
dat het niet zo mals is als het Braziliaanse vlees
moet wel even worden gezegd. Niet zelden wordt
de moeder van de Ajacied op het vliegveld aange
houden met haar tas vol Braziliaanse ingrediën
ten en moet zij uitleggen dat het voedsel voor
haar zoon is. En als duidelijk wordt wie haar
zoon is, mag ze doorlopen. Maxwell zelf is geen
ster in de keuken. 'Ik kan niet eens een ei bak
ken,' bekent de Braziliaan. 'Dus alles credits voor
deze lunch gaan naar mijn moeder.'
rijst2
eetlepel* olij-folie
Zout
Bo^ 2° koke„
::r2 ~*r
mr koks*
1 bie^-fcuk per
kruide^e^el uit B>rAZiiië
kAoflook e* ui i* ri^
boter om iA te bakker
pe^er e* Zou±
1 M Kr par5ooiv
boter, kroflook e^ ui
Aard^ppele*
te
E>om A.pe."bi"te.i
mei 2005 39