méé-mè Kijkje in de keuken rilfit COA -frit/s<r bbkjeswl_ Normaal gesproken lunchen de Ajacieden na de training op de club. Maar als 'mama Maxwell' in het land is, bewaart de Braziliaan zijn eetlust voor thuis. Zijn moeder is namelijk een uitsteken de kokkin en dus verkiest Maxwell liever een Braziliaanse lunch boven het Nederlandse brood je kaas. In Brazilië is het gebruikelijk dat twee keer per dag warm gegeten wordt, de eerste keer rond een uur of één 's middags, de tweede keer rond de klok van acht uur 's avonds. Het gerecht dat nu op tafel komt is, als Maxwell in zijn geboorteland is, dagelijkse kost, in Nederland eet hij het zo'n drie keer per week. Het is een zwaar gerecht, met vlees, rijst, bonen, aardappe len en farofa, een typisch Braziliaans bijgerecht. De farofa wordt geïmporteerd, omdat het in Nederland niet te verkrijgen is. Ook voor het kruiden van het vlees neemt de moeder van Maxwell een speciaal potje uit Brazilië mee. 'Dat is het geheim van het gerecht,' verklapt Maxwell. 'Niet te krijgen in Nederland en het zorgt voor een bijzondere smaak.' Het vlees zelf koopt de tekst II Bregje Wouters fotografie Sander Nieuwenhuys familie Maxwell bij de Nederlandse slager, maar dat het niet zo mals is als het Braziliaanse vlees moet wel even worden gezegd. Niet zelden wordt de moeder van de Ajacied op het vliegveld aange houden met haar tas vol Braziliaanse ingrediën ten en moet zij uitleggen dat het voedsel voor haar zoon is. En als duidelijk wordt wie haar zoon is, mag ze doorlopen. Maxwell zelf is geen ster in de keuken. 'Ik kan niet eens een ei bak ken,' bekent de Braziliaan. 'Dus alles credits voor deze lunch gaan naar mijn moeder.' rijst2 eetlepel* olij-folie Zout Bo^ 2° koke„ ::r2 ~*r mr koks* 1 bie^-fcuk per kruide^e^el uit B>rAZiiië kAoflook e* ui i* ri^ boter om iA te bakker pe^er e* Zou± 1 M Kr par5ooiv boter, kroflook e^ ui Aard^ppele* te E>om A.pe."bi"te.i mei 2005 39

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2005 | | pagina 39