Argentijnse biefstuk op creoolse wijze Kijkje in de keuken g,ife A K crioiq CbiefrtiAfc op creoolse, wijte tekst// Saar van Bueren fotografie// Sander Nieuwenhuys Argentijnen staan bekend als de grootste vlees eters ter wereld. De Argentijnse keuken draait dan ook vooral om vlees. Groenten worden als een noodzakelijk kwaad beschouwd. 'Een ve getariër zal je bij ons niet snel tegenkomen,' lacht Mauro Rosales. 'Eigenlijk ken ik alleen maar gerechten op basis van vlees. En dan met name beefhoewel ik ook wel kip eet.' Net als bij de Spanjaarden en de Italianen is het nutti gen van de maaltijd in Argentinië een belang rijk moment van de dag, een samenzijn van de familie. Mauro is in zijn huis in Amstelveen, ver weg van zijn vaderland, tot zijn ge- g noegen in het gezelschap 0 van zijn ouders en zijn vrien din. Hij gaat heel soms uit eten, maar vele uren wor den in huiselijke kring aan tafel doorgebracht. Moeder Rosales is de baas in de keu ken. Voor deze ene keer wordt ze bij het bereiden van de bifes j a la criolla geholpen door haar jongste zoon, die bij het snij- den van de uien zijn tranen de vrije loop moet laten gaan. Argentijnen hechten veel waarde aan de kwaliteit van 4 het vlees, en de familie Rosales is eerlijk gezegd niet echt te spreken over het aanbod in Nederland. 'De structuur van het vlees is geheel anders hier. Het is een beetje taai. In Argentinië zijn we het veel mal ser gewend,' aldus moeder Rosales. Desondanks weten Mauro en zijn moeder een sma kelijk maaltje te creëren. mate is een sociaal ritueel afkomstig van de Guarani-indianen. De mate wordt uit een potje met theeblaadjes, overgoten met kokend water en op smaak gebracht met wat suiker, door een zilveren buisje genuttigd. Het potje wordt re gelmatig bijgevuld met heet water uit een ther- moskan. De Argentijnen drinken mate de hele dag door op willekeurige plekken: thuis, op straat of in het café. Mate Na het eten drinkt Mauro graag een potje mate. Het drinken van l^rediërctero Cvoor 4 perSorverO 6 fc*lf*biefstiAk.\cerv I LM I pAprikA I blik. gepelde toMwterv 1 blik. dope.rwte.rv 2 Middelgrote Aardappel* I lapal peterselie ?.OlAt peper ^roervtebolAillorv E»ereid«^-. t olie. Voe^ de i* 6r«d de brf*ee de gepelde to- ri«v<3erv ^eSrvederv WI, d schij-fjeS erv voe^ ^e toe, JJle. ^;^^r erv bedek, de Met de bo». lorv. Ro tAf^ de peterselie. april 2005 37

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2005 | | pagina 37