Argentijnse
biefstuk
op creoolse wijze
Kijkje in de keuken
g,ife A K crioiq
CbiefrtiAfc op creoolse, wijte
tekst// Saar van Bueren
fotografie// Sander Nieuwenhuys
Argentijnen staan bekend als de grootste vlees
eters ter wereld. De Argentijnse keuken draait
dan ook vooral om vlees. Groenten worden als
een noodzakelijk kwaad beschouwd. 'Een ve
getariër zal je bij ons niet snel tegenkomen,'
lacht Mauro Rosales. 'Eigenlijk ken ik alleen
maar gerechten op basis van vlees. En dan met
name beefhoewel ik ook wel kip eet.' Net als
bij de Spanjaarden en de Italianen is het nutti
gen van de maaltijd in Argentinië een belang
rijk moment van de dag, een samenzijn van de
familie. Mauro is in zijn huis
in Amstelveen, ver weg van
zijn vaderland, tot zijn ge- g
noegen in het gezelschap 0
van zijn ouders en zijn vrien
din. Hij gaat heel soms
uit eten, maar vele uren wor
den in huiselijke kring aan
tafel doorgebracht. Moeder
Rosales is de baas in de keu
ken. Voor deze ene keer wordt
ze bij het bereiden van de bifes j
a la criolla geholpen door haar
jongste zoon, die bij het snij-
den van de uien zijn tranen de
vrije loop moet laten gaan.
Argentijnen hechten veel
waarde aan de kwaliteit van 4
het vlees, en de familie Rosales
is eerlijk gezegd niet echt te
spreken over het aanbod in
Nederland. 'De structuur van
het vlees is geheel anders hier.
Het is een beetje taai. In
Argentinië zijn we het veel mal
ser gewend,' aldus moeder
Rosales. Desondanks weten
Mauro en zijn moeder een sma
kelijk maaltje te creëren.
mate is een sociaal ritueel afkomstig van de
Guarani-indianen. De mate wordt uit een potje
met theeblaadjes, overgoten met kokend water
en op smaak gebracht met wat suiker, door een
zilveren buisje genuttigd. Het potje wordt re
gelmatig bijgevuld met heet water uit een ther-
moskan. De Argentijnen drinken mate de hele
dag door op willekeurige plekken: thuis, op
straat of in het café.
Mate
Na het eten drinkt Mauro graag
een potje mate. Het drinken van
l^rediërctero
Cvoor 4 perSorverO
6 fc*lf*biefstiAk.\cerv
I LM
I pAprikA
I blik. gepelde toMwterv
1 blik. dope.rwte.rv
2 Middelgrote Aardappel*
I lapal peterselie
?.OlAt
peper
^roervtebolAillorv
E»ereid«^-. t olie. Voe^ de i*
6r«d de brf*ee de gepelde to-
ri«v<3erv ^eSrvederv WI, d schij-fjeS erv voe^ ^e toe,
JJle. ^;^^r erv bedek, de
Met de bo». lorv. Ro tAf^
de peterselie.
april 2005 37