Kijkje in de keuken tekst Monique Janse fotografie Louis van de Vuurst uit Kaapstad Voor deze aflevering van Kijkje in de keuken verhuist Ajax Magazine voor een keertje naar Zuid-Afrika. Een typisch Zuid-Afrikaans gerecht is Bobotie. Het is zelfs typerend voor Kaapstad, de plaats waar Ajax deze winterstop het trainingskamp opsloeg. Bobotie kun je met verschillende ingrediënten maken. 'Het is vooral een gerecht dat door de arbeidersklasse vaak wordt gegeten,' weet chefkok Jeffrie Shaw van het Radisson Sas Hotel in Kaapstad. De kok helpt Steven Pienaar met de bereiding van het gerecht. 'De restjes van de vorige avond kunnen moeiteloos erin mee.' Hoewel Pienaar niet uit Kaapstad komt, maar uit Johannesburg, kent én houdt hij van het gerecht. Getooid met koksmuts en professioneel schort zet hij zich achter de snijplank. 'Mijn moeder maakte dit vaak klaar en ook in het gastgezin waar ik zat, kwam dit gerecht met regelmaat op tafel,' aldus de Ajacied. Zelf maakt hij het niet vaak, omdat het wel enige voorbereiding vergt. Toch is de eigenlijke bereidingstijd te behappen. Binnen het half uur kan de fantastisch uitziende Bobotie worden gepresenteerd. In restaurants zul je het niet vaak aantreffen. 'Ik heb in Nederland een keer in een Zuid-Afrikaans restaurant gegeten,' aldus Pienaar. 'Maar daar hadden ze alleen van die exclusieve gerechten zoals bijvoorbeeld krokodillenvlees. Dat vind ik dus helemaal niet lekker.' Aan Nederlands eten waagt hij zich af en toe. 'Ik heb een keer boerenkool met worst gegeten en dat vond ik eigenlijk best goed.' Chefkok Jeffrie Shaw assisteert Steven Pienaar bij het bereiden van de Bobotie. M«Sew chef februari 2005 35

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2005 | | pagina 35