Kijkje in de keuken
tekst Monique Janse
fotografie Louis van de Vuurst
uit Kaapstad
Voor deze aflevering van Kijkje in de keuken verhuist Ajax Magazine
voor een keertje naar Zuid-Afrika. Een typisch Zuid-Afrikaans gerecht
is Bobotie.
Het is zelfs typerend voor Kaapstad, de plaats waar Ajax deze winterstop
het trainingskamp opsloeg. Bobotie kun je met verschillende ingrediënten
maken. 'Het is vooral een gerecht dat door de arbeidersklasse vaak wordt
gegeten,' weet chefkok Jeffrie Shaw van het Radisson Sas Hotel in
Kaapstad. De kok helpt Steven Pienaar met de bereiding van het gerecht.
'De restjes van de vorige avond kunnen moeiteloos erin mee.' Hoewel
Pienaar niet uit Kaapstad komt, maar uit Johannesburg, kent én houdt hij
van het gerecht. Getooid met koksmuts en professioneel schort zet hij zich
achter de snijplank. 'Mijn moeder maakte dit vaak klaar en ook in het
gastgezin waar ik zat, kwam dit gerecht met regelmaat op tafel,' aldus de
Ajacied. Zelf maakt hij het niet vaak, omdat het wel enige voorbereiding
vergt. Toch is de eigenlijke bereidingstijd te behappen. Binnen het half uur
kan de fantastisch uitziende Bobotie worden gepresenteerd. In restaurants
zul je het niet vaak aantreffen. 'Ik heb in Nederland een keer in een
Zuid-Afrikaans restaurant gegeten,' aldus Pienaar. 'Maar daar hadden ze
alleen van die exclusieve gerechten zoals bijvoorbeeld krokodillenvlees.
Dat vind ik dus helemaal niet lekker.' Aan Nederlands eten waagt hij
zich af en toe. 'Ik heb een keer boerenkool met worst gegeten en dat vond
ik eigenlijk best goed.'
Chefkok Jeffrie Shaw assisteert Steven Pienaar bij het bereiden van de Bobotie.
M«Sew
chef
februari 2005 35