De salade Nigoise van chef-kok Julien tekst Saar van Bueren fotografie '/WandaTuerlinckx Naast het voetbal heeft Julien Escudé nog een passie: lekker eten. In zijn vrije tijd struint hij met vrienden en familie stad en land af op zoek naar de beste restaurants. Uitgebreid tafelen onder het genot van een goed glas wijn is wat de verdediger gelukkig maakt. En fijnproe ver Escudé is kritisch. 'Laatst hadden we een weekend vrij en ben ik met mijn schoonfamilie naar Nice geweest. Daar hebben we de nieuwste hotspot van de Cöte d'Azure uitgeprobeerd. Het uitzicht en de atmosfeer waren adembenemend, maar het eten was niet top. Daar hoef ik dan dus niet meer terug te komen.' Zelf koken doet hij ook graag. Thuis, voor vrienden of zijn vriendin, of als gastchef in een van de toprestaurants van zijn beste vriend in Bretagne. Die schonk hem een echte koksjas met de opdruk 'Julien Escudé 17' - zijn oude rugnummer. Op een prachtige nazomeravond in september staat in huize Escudé aan het Amsterdamse Vondelpark een typische salade Ni^oise op het menu, waarschijnlijk een van de bekendste salades ter wereld. Er bestaan talloze variaties op het recept. De tonijn kan achterwege gelaten worden, maar die is wel erg typerend. Er zijn mensen die zweren dat aardappelen en gekookte groenten absoluut niet toegevoegd mogen worden, en veel koks in Nice vinden het de moeite niet waard deze salade te maken als er geen tuinbonen of artisjokken zijn die rauw gegeten kunnen worden. Zo heeft ook Escudé een filosofie over de Ni^oise: 'Zonder sla,' benadrukt de chef. 'Ik zie in Nederland vaak dat de ingrediënten van de Ni^oise op een berg van krulsla liggen. Ook lekker hoor, maar dat is niet zoals het originele recept het voorschrijft. Trouwens,' vervolgt hij, 'essentieel bij dit gerecht is een glas Chablis, de heerlijkste witte wijn die er is.' 38 Ajax Magazine

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2004 | | pagina 38