uM Kijkje in de keuken fat *MAk£lijk! '^rediëAtÊA 79 Grygera's Tsjechische maaltijd MEI 2004 De Tsjechische keuken staat bekend om zijn voedzame gerechten. Voor het hoofdgerecht eet men in Tsjechië meestal een rijkelijk gevulde soep. Vlees is een belangrijk onderdeel van het menu. De aardappelen en gekookte groeten worden geserveerd met een romige saus. Bij de typische Tsjechische gerechten smaakt een traditioneel glas (donker) bier uitstekend. Hoewel Zdenek Grygera af en toe zelf een pastaatje klaarmaakt, geniet de rechtsback meestal van de kookkunsten van zijn vrouw. Ditmaal schotelde zij haar man Brambor- acka (soep) en overheerlijke Kurcci zavitky s bramborovov kasi (gevulde kiprollade met aardappelpuree) voor. &r*Mbor*cU (soep) 200 VZ dZZ' blo£M' l,ter wj, Kwrcci ZAvitlcy brAMborovov Ic^i (gevulde kiprollade met aardappelpuree) 4 StwkkeA kipfilet, 4 plAkjes kAAS, 4 plAkjes Iiam, olie, wAter, Mosterd, I witje, AArdAppelpwree ESereid i E>rAMborACic.A (soep) ^welt de boter Uiet brwiA UteA wordeA~) ia eeA diepe pAA Met eeA dikke bodeM. Voe^ bloeM toe totdAt eeA SMewï^e doek dikke swbstAAtie oAtstAAt. Qie-t ket wAter erbij eA breA^ ket ^ekeel aaa de kook. hipper de wi eA kAk de ckAMpi^AOAS eA de peAeA iA sckijfjes. ^ckil de AArdAppeleA eA SAijd te. iA tweeëA. Voe^ de ^roeAteA eA AArdAppeleA toe aaa ket wAter. K>reA^ de Soep op SMAAk Met zowt, peper eA MArjoleiA. be Soep kAA op^edieAd wordeA zodrA de AArdAppeleA <jaar zija. Kwrcci zavitky S br^Mborovov (gevulde kiprollade met aardappelpuree) ^Ia de stwkkeA kip-filet voorzickti^ plAt tot eeA dikte vaa maximaaI I cm. E>eSMeer de plAkkeA Met Mosterd. Rol de plAkjes kAAS eA kAM iA de StwkkeA kip. FVik iAdieA Aodi^ eeA prikkertje iA de rolletjes. E>reA^ op SMAAk Met zowt eA peper. Verkit olie iA eeA koekeApAA. &Ak de kiprolletjes aaa eA blws ze Af Met wAter. LAAt de kip zo a tieA MiAwteA stoveA. HAk eeA witje fijA eA frwit de SAippers tot ze ^Uzi^ zija. Roer de SAippers door de AArdAppelpwree.

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2004 | | pagina 79