een aanstelling voor gemiddeld twaalf uur
in de week. Ze had een eigen kamertje
tussen de kleedkamers in de Meer. 'Dat
was ideaal. De drempel was heel laag en de
spelers kwamen binnen met vragen als: ik
heb een ijzertekort, wat kun je daaraan
doen? Kun je mijn vitamines uitrekenen?
Of: wat vind je van dit product?'
Opvallend is dat Yvonne van der Pol in
Nederland de enige diëtiste in dienst bij
een voetbalclub is. De clubs zijn zich
onvoldoende bewust van het belang van
voeding. Ook in het buitenland is het
ongebruikelijk om iemand in dienst te
hebben die op voeding let. Kees
Zwamborn, directeur jeugdopleiding bij
Ajax, is er verbaasd over dat andere
clubs geen diëtist in dienst hebben.
'Het is voor Ajax logisch om een
eigen diëtiste te hebben,' zegt
Zwamborn. 'Wij zijn ervan
overtuigd dat voeding heel belangrijk is.
Een vliegtuig moet je ook niet op slechte
brandstof laten vliegen.' Toen hij nog
amateurtrainer was, onder meer bij
Kloetinge, heeft Zwamborn weieens een
artikel van Yvonne van der Pol gebruikt.
'Die jongens hingen natuurlijk op
donderdagavond allemaal aan de bar. Het
is goed als je een biertje drinkt, maar als je
hard getraind hebt is het verstanding, zo
stond in haar artikel, om eerst frisdrank te
nemen en dan pas bier. Ik heb dat artikel
meegenomen en opgehangen in de
kantine. Het werkte. Ze dronken eerst
limonade.'
Supermarkt
De voornaamste taak van de diëtiste is
voorlichting geven aan spelers en hun
ouders. Vooral in de periode van
september tot en met november is het
druk. Van der Pol: 'Aan het begin van het
seizoen heb je soms wel veertig tot vijftig
nieuwe spelers. De ouders en de spelers zelf
krijgen dan voorlichting. Met de A- en de
B-junioren hebben we een
individueel gesprek en bij de
C, D en E bekijken we met
de nieuwe jongens per
elftal een videoband
en doen we spelletjes
met vragen over
eten. Ooit zijn we