een aanstelling voor gemiddeld twaalf uur in de week. Ze had een eigen kamertje tussen de kleedkamers in de Meer. 'Dat was ideaal. De drempel was heel laag en de spelers kwamen binnen met vragen als: ik heb een ijzertekort, wat kun je daaraan doen? Kun je mijn vitamines uitrekenen? Of: wat vind je van dit product?' Opvallend is dat Yvonne van der Pol in Nederland de enige diëtiste in dienst bij een voetbalclub is. De clubs zijn zich onvoldoende bewust van het belang van voeding. Ook in het buitenland is het ongebruikelijk om iemand in dienst te hebben die op voeding let. Kees Zwamborn, directeur jeugdopleiding bij Ajax, is er verbaasd over dat andere clubs geen diëtist in dienst hebben. 'Het is voor Ajax logisch om een eigen diëtiste te hebben,' zegt Zwamborn. 'Wij zijn ervan overtuigd dat voeding heel belangrijk is. Een vliegtuig moet je ook niet op slechte brandstof laten vliegen.' Toen hij nog amateurtrainer was, onder meer bij Kloetinge, heeft Zwamborn weieens een artikel van Yvonne van der Pol gebruikt. 'Die jongens hingen natuurlijk op donderdagavond allemaal aan de bar. Het is goed als je een biertje drinkt, maar als je hard getraind hebt is het verstanding, zo stond in haar artikel, om eerst frisdrank te nemen en dan pas bier. Ik heb dat artikel meegenomen en opgehangen in de kantine. Het werkte. Ze dronken eerst limonade.' Supermarkt De voornaamste taak van de diëtiste is voorlichting geven aan spelers en hun ouders. Vooral in de periode van september tot en met november is het druk. Van der Pol: 'Aan het begin van het seizoen heb je soms wel veertig tot vijftig nieuwe spelers. De ouders en de spelers zelf krijgen dan voorlichting. Met de A- en de B-junioren hebben we een individueel gesprek en bij de C, D en E bekijken we met de nieuwe jongens per elftal een videoband en doen we spelletjes met vragen over eten. Ooit zijn we

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 2001 | | pagina 99