Verwachting Ik weet niet of het nog steeds mode is, maar er is een tijd geweest dat de 'open keuken' in zwang was. Koken was zo voor de vrouw des huizes - ja, toch vooral nog zij - geen geïsoleerde bezigheid, maar een dienst die verricht werd in directe betrokkenheid met de rest van het gezin. En als er visite was, hoorde ze er toch bij. De anderen, zeg maar de 'consumenten', waren bovendien betrokken bij de bereiding van wat op tafel kwam. Ze hadden letterlijk een kijkje in de keuken. Ik ben geen liefhebber van open keukens. Ik hoef niet te zien, te horen en te ruiken hoe iets bereid wordt. Ik wil me laten verrassen. En als ik zelf eters heb, dan duw ik mijn bezoek met wijn- of borrelfles op de bank, geef ze vrijelijk de beschikking over de cd- speler, m'n bibliotheek of rondslingerende tijdschriften en verhinder ze nadrukkelijk mee te helpen. Uit beleefdheid of gemeend wordt je altijd hulp aangeboden. 'Nee, echt niet, je hoeft niets te doen, ik red me wel.' Ik wil niet alleen verrast worden, ik wil ook zelf verrassen. Ten aanzien van een nieuw voetbalseizoen is het niet veel anders. De voorbereiding, als Ajax als het ware in de keuken staat, hoef ik niet mee te maken. Natuurlijk ben ik wel nieuwsgierig. Ik heb dezelfde neiging als die gasten die onder het mom van mee willen helpen eigenlijk branden van nieuwsgierigheid naar wat ik voor hen aan het bekokstoven ben. AAN DE ZIJLIJN door Klaas Vos foto Erik van Leeuwen Natuurlijk word ook ik aangetrokken door de geuren die uit de rood-witte keuken komen. Ik moet mezelf bedwingen om niet in de deuropening te gaan staan, de pannen te lichten, honderduit te vragen en over de schouder mee te kijken. En zoals wanneer je ergens op visite bent, de heer des huizes af en toe de keuken in verdwijnt en vervolgens terugkomt met de mededeling dat het wel wat wordt, zelfs verrukkelijk wordt, zodat je toch in de bereiding meegezogen wordt, zo is er nu de pers die de deur van de keuken openzet, het domein van de kok in- en uitgaat om mededelingen te verstrekken over de vorderingen. En het prikkelt, het wekt verwachtingen. Of meer nog: het versterkt en bevestigt verwachtingen die je al bij voorbaat hebt, want je hebt al zo vaak bij hen gegeten. Ajax is je restaurant voor altijd en eeuwig, for ever and evervoor jou voorzien van de meeste sterren die denkbaar zijn. Echter, ondanks die zekerheid, op grond van een rijk verleden, is er toch immer weer die bijkans nerveuze gespannenheid, iedere keer weer als je aan tafel gaat. De stijl van koken mag dezelfde zijn, al vele jaren lang, de kwaliteit gewaarborgd, maar telkens zijn er toch weer andere gerechten. En er wordt wel eens van kok gewisseld. Ach, de kok die Ajax sinds een jaar als chef de cuisine in huis heeft, heeft zich als top bewezen: Duitse degelijkheid met de esprit der Fransen en het theatrale van de Italiaan. Nee, het afgelopen jaar had ik, op een enkele keer na, totaal geen klagen. Maar toch voel ik weer de nervositeit van het kind, de nacht voor een nieuw schoolreisje. Af en toe gaat de deur open en dringen zich nieuwe geuren op: de geur van een nieuw Georgisch gerecht, een nieuw Deens en een naar het schijnt verrassend Braziliaans gerecht. Ze prikkelen de neusgaten van mijn fantasie, stimuleren mijn verwachtingen. Ik kleed me vast om in het feestgewaad der overwinning. En nog even en ik ben er klaar voor. Klaar om verrast te worden. Hoe nerveus ook, ik weet dat me wederom een aangenaam menu te wachten staat. Het wordt wederom genieten. Restaurant en kok staan er borg voor. De nieuwe geuren en geluiden uit de keuken geven genoeg vertrouwen. Een verrukkelijk diner van diverse gangen is in aantocht. Eet u smakelijk! AJAX MAGAZINE AUGUSTUS 1998 77

AJAX ARCHIEF

Magazine (1987-2007) | 1998 | | pagina 77